Den salige Mattias Pak Sang-geun (1837-1867)

Minnedag: 20. september

112. Den salige Mattias Pak Sang-geun, koreansk legmann, ble født i 1837 i Mungyeong i Gyeongsang-do i Sør-Korea. Han var en underordnet funksjonær i byen Mungyeong. Han aksepterte den katolske tro som middelaldrende og ble katolikk. Fra da av observerte han trofast den katolske lære. Han arbeidet på regjeringskontoret, så han kunne hjelpe katolikker i vanskeligheter. Mattias Pak underviste lidenskapelig i katekismen til sin tante Maria Hong og sine slektninger og naboer. I tillegg, hver gang han hørte at et ikke-katolsk barn var i livsfare, døpte han dem. Selv ble han døpt av p. Adolphe Calais MEP.

Da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866, dro Mattias Pak i midten av mars for å kjøpe hel hirse i Hansil (nå: Seongnae-ri i Maseong-myeon i Mungyeong-si i Gyeongbuk), hvor p. Adolphe Calais gjemte seg, og tok med presten til sitt hus i Mungyeong for å gjemme ham. Tre dager senere vendte Mattias Pak tilbake til Hansil med p. Calais for å finne et nytt sted å gjemme ham. Da de nådde toppen av høyden, så p. Calais ned på Hansil og ba Mattias Pak om å vende hjem. P. Calais ba om dette fordi han ikke ville sette Mattias Pak i fare. Men Mattias Pak sa gråtende til pateren: «Pater, hvordan kan jeg la deg være alene? Hvis Hansil ble angrepet, hvor ville du dra? Du  har ikke noe sted å gjemme deg, har du vel? Så jeg kan ikke forlate deg og dra hjem. Jeg vil gå sammen med deg. Hvis du må dø her, følger jeg deg villig».

Men Mattias Pak aksepterte p. Calais’ ordre og de skites. Etter at han vendte hjem ble han arrestert sammen med sin tante Maria og sin slektning Magdalena Pak, og de ble brakt til Sangju. Straks han kom til Sangju, avhørte og torturerte forhørsdommeren ham for å få ham til å forråde Gud. Men han bekjente sin tro besluttsomt og sa: «Jeg tror på Gud». Han ga ikke etter for noen trussel eller straff.

I fengselet i Sangju var det mange katolikker som hadde blitt arrestert i nærheten av Mungyeong. Han oppmuntret dem og sa: «La oss følge Herrens lære». Mange troende bestemte seg for å dø for Gud takket være hans oppmuntring og bønner. I januar 1867 (desember 1866 etter månekalenderen) ble Mattias Pak hengt i fengselet i Sangju i Gyeongsang-do etter dommerens ordre og døde som martyr. Han var tretti år gammel. Han gjorde korsets tegn og påkalte Jesus og Maria før han ble hengt. Hans familie kom for å hente hans legeme og gravla det i hans hjemby.

I denne forfølgelsen ble ni franske prester henrettet, Charles Pouthié og Alexander Petitnicolas (halshogd den 2. mars), de hellige Simeon Berneux, Justus Ranfer de Bretenières, Ludvig Beaulieu og Henrik Dorie (halshogd den 8. mars 1866), Antonius Daveluy, Martin Lukas Huin og Peter Aumaître (halshogd den 30. mars). Bare tre misjonærer unnslapp massakren: patrene Stanislas Féron, Adolphe Calais og Félix-Clair Ridel, som flyktet til Kina.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06