Den hellige Maurentius av Fossombrone og fire ledsagere (d. ~303)

Minnedag: 31. august

Chiesa dei Santi Maurenzio e Compagni i FossombroneDe hellige Urban, Avitus, Maternian og Vincent

Den hellige Maurentius (it: Maurenzio) ble født en gang på 200-tallet i det nåværende Italia. Han var en disippel av den hellige Paternian av Fano (ca 275-343), den første biskopen av Fano (Fanum Fortunae). Legenden sier at Maurentius først levde sammen med Paternian, men deretter ble leder for et lite åndelig fellesskap med de fire ledsagerne Urban (it: Urbano), Avitus (it: Avito), Maternian (it: Materniano) og Vincent (it: Vincenzo).

De fem led også martyrdøden sammen rundt år 303 i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305; d. 311) i Fossombrone (Forum Sempronii) i provinsen Pesaro e Urbino i regionen Marche i Midt-Italia. Katedralen i Fossombrone er viet til Maurentius og hans ledsagere, Chiesa dei Santi Maurenzio e Compagni, nå co-katedral i bispedømmet Fano-Fossombrone-Cagli-Pergola.

Det kan innvendes at det på denne tiden ennå ikke fantes noen monastiske kommuniteter i Italia. Dette kan forklares med at de nevnte martyrene levde som misjonærer i området og at de la sammen alt de eide, og at de så ofte de kunne, kom sammen på et bestemt sted, for eksempel Fossombrone. Men uansett var Maurentius gruppens leder. Deres minnedag er 31. august.

Kilder: zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. juli 2016

av Per Einar Odden publisert 30.07.2016, sist endret 30.07.2016 - 19:33