Den hellige Maurontus av Saint-Florent-le-Vieil (d. ~700)

Minnedag: 9. januar

Den hellige Maurontus (Maurontius, Mauruntius, Maurentius, Mavrontus; fr: Mauronce, Mauront) ble født en gang på 600-tallet et sted i Frankerriket. Han vendte verden og dens gleder ryggen for Jesu skyld og var en makeløst ydmyk og uskyldig mann. Han skal ha blitt benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB). Senere grunnla han klosteret Saint-Florent-le-Vieil (Sancti Florentii Veteris = gamle St Florentius) ved Angers i Anjou på det stedet hvor den hellige Florentius av Mont-Glonne (d. 440) hadde grunnlagt en eneboercelle på 400-tallet og som ble kalt Mont-Glonne (Glanna, Gloma, Glowa).

Maurontus ledet sitt kloster som dets første abbed. Allerede mens han levde ble han regnet som en helgen. Han døde rundt år 700, selv om hans dødsdato tradisjonelt oppgis som 8. januar 695, mens den franske patristikeren p. Jacques-Paul Migne (1800-76) har år 720. Den hellige abbed Hermenland av Aindre (ca 640-ca 720) så i en visjon femti kilometer unna Maurontus’ sjel bli ført til himmelen av engler.

Hans minnedag er 9. januar, men dødsdagen 8. januar nevnes også. Hans navn står ikke i Martyrologium Romanum. En kilde sier at han tidligere ble feiret den 5. mai, men dette er en sammenblanding med den hellige Maurontus av Douai. Opplysningen om hans klostergrunnleggelse stammer fra et dokument fra 718, men dets ekthet er omstridt. Klosteret i Saint-Florent-le-Vieil ble senere ødelagt av normannerne, men i 799 ble det gjenopprettet som et benediktinerkloster av abbed Abaldus.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. desember 2017

av Per Einar Odden publisert 29.12.2017, sist endret 29.12.2017 - 10:56