Den hellige Medan av Wigtownshire (500-t)

Minnedag: 6. januar

Den hellige Medan levde på begynnelsen av 500-tallet i det nordøstlige Skottland. Han var en disippel av den hellige Drostan sammen med de hellige Colm og Fergus. Hans eksistens og navn er utledet av navnet Kirkmaiden i Wigtownshire, men han assosieres også med Angus og Aberdeenshire. Det finnes et sted ved navn Kirkmaiden både i Rinns i Galloway og også på den andre siden av Luce Bay i sognet Glasserton nær Monreith i Machars – begge i Wigtownshire. En legende som gjør Medan til en kvinne, forteller hvordan hun sammen med sine nonner skal ha reist fra det ene stedet til det andre over Luce Bay ved å bruke en stein som båt. Temaet er ikke uvanlig i keltiske helgenbiografier, for eksempel reiste den hellige Hya, en ledsager av den hellige Gwinear, fra Bretagne til Cornwall på et eikeløv.

Navnet «Medan» ligner på det engelske «maiden» (= jomfru, ung jente), og dette betyr at det opprinnelig maskuline navnet ble tolket senere av uvitende eller usofistikerte engelskspråklige som et kvinnenavn. Navnet kan godt begynne med det gæliske elementet «mo» som betyr «min», en ærestittel eller en diminutiv.

Navnet har blitt knyttet til flere kvinnelige helgener andre steder. Elementet «edan» ligner på «Etáin», et navn som opptrer i Skottland på 1400-tallet og har blitt knyttet til jomfruhelgenen i Tumna nær Boyle i grevskapet Roscommon i bispedømmet Elphin i Irland, selv om en annen autoritet utleder Cill Medoin i bispedømmet Tuam ikke fra en apokryf St. Etáin, men prosaisk nok fra det irske ordet for «midtkirke». Navnet kan også være en versjon av Modwena (Moninne, Darerca), som var abbedisse av Cill Sléibe Cuilinn i Killevy nær Slieve Gullion i Irland og som døde den 5. juli 517 eller 519; det sies at hun grunnla en rekke kirker i Skottland. Det finnes en dedikasjon fra 1901 til en kvinnelig St Medan i Troon i Ayrshire.

Men det finnes andre og kanskje sterkere argumenter for at Medan er navnet på en mann. Navnet ligner på mannsnavnet Muadán, som opptrer på begge sider av Irskesjøen, inkludert Glendaruel i Argyll, og det har blitt forklart som en versjon av «min Aedan». Det finnes seksten helgener med navnet Aedan eller Aidan, inkludert den velkjente Aidan av Lindisfarne (d. 651). En mannlig helgen ved navn Aedan ble gravlagt i Bodmin og kanskje minnet i Tregavethan, begge i Cornwall. En mannlig St. Modan er skytshelgen for Rosneath i Falkirk, Kirkton i Airlie i Forfar i Fraserburgh og Fintray i Aberdeenshire og Freswick i Caithness. Kirken i Kingoldrum i Angus, som ble gitt til Arbroath Abbey i 1211-14 av William the Lion, var viet til St Medan; ikke langt fra den finnes en St Medan's Well, og man mener at dette opprinnelig var en keltisk etablering. Men det finnes ingen konsensus om noen av disse mulighetene. Nær Kirkmaiden i Monreith i Machars er det en golfbane som heter St Medan's.

Vi har ikke funnet noen minnedag for Medan.

av Webmaster publisert 26.12.2008, sist endret 28.12.2015 - 12:05