Den hellige Mella av Derryvella (d. ~780)

Minnedag: 25. april

Den hellige Mella (Mealla), feilaktig kalt Ineall i noen kilder, levde på 700-tallet i Irland. Hun ble også kalt Meall Cráibhtheach (Chráibhtheach), «den fromme». Hun ble født i den vestlige provinsen Connacht (eng: Connaught). Hun var blant de mange barna som tilskrives Cuman, tante på farssiden til den hellige Brigida av Irland (Brighid av Kildare) (ca 452-525). Som sådan opptrer hun sammen med mange søsken i den irskspråklige biografien til den hellige Forannán av Alternan. Hun kan være den Meall Mhuimhneach «av Munster» som påkalles sammen med de hellige Brigida og Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) som en kausjonist av Dubhthach av Maca Lughair.

Den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) berømte traktat om de irske helgenenes mødre, De Matribus Sanctorum Hiberniae, sier at hun ble mor til to helgener, den hellige presten Cannech (Cainneach) og den hellige abbeden Tigernach av Derryvella (d. 810).

Under aliaset Meall Cráibhtheach ga hun navn til kirken som Tigernach først var tilknyttet, Derryvella (Doire Mheille) i sognet Kilcooly i baroniet Slieveardagh i grevskapet Tipperary i provinsen Munster i det sørlige Irland. Etter at hennes manns døde, grunnla Tigernach et kloster til henne, som skal ha vært i Derryvella eller Doire-Melle (Doiremelle), et townland (liten geografisk enhet i Irland) i valgdistriktet Ballaghameehan i sognet Rossinver baroniet Rosclogher i grevskapet Leitrim nord i provinsen Connacht, på territoriet til bispedømmet Kilmore. Doire-Melle betyr «Mellas eikeskogholt» og lå ved Lough Melve (Melvin). Der døde hun som abbedisse. Det ser ut som om mors og sønns Derryvella lå i hvert sitt grevskap i hver sin provins.

Mella knyttes også til Bealach Gabhráin på veien mellom Leighlinbridge i grevskapet Carlow og Gowran i grevskapet Kilkenny, begge i provinsen Leinster. Mella presiderte som abbedisse av Doire-Melle over en kommunitet av fromme kvinner i mange år. Hun døde der rundt 780 (før 787). Hennes minnedag er 25. april, men 31. mars nevnes også i Martyrologiet fra Tallaght.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, brigid-undertheoak.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 01.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06