Den hellige Tigernach av Derryvella (d. 810)

Minnedag: 4. november

Den hellige Tigernach (Tighearnach) ble født en gang på 700-tallet i Irland. Navnet Tigernach (Tighearnach) kommer fra tighearn, «herre». Det bæres av syv irske helgener i listen over homonyme helgener, men alle er ellers uattestert, bortsett fra den hellige Tigernach av Clones (Cluain Eois), som topper listen, og hans navnebror Tigernach av Derryvella (Doire Mheille). Det finnes også en senere hellig Tigernach av Moville (d. 1061).

Denne helgenen er kjent fra en rekke kilder. Den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) berømte traktat om de irske helgenenes mødre, De Matribus Sanctorum Hiberniae, beskriver ham som sønn av den hellige Mella av Derryvella (Mealla) (d. ca 780), som under aliaset Meall Cráibhtheach ga navn til kirken som Tigernach først var tilknyttet, Derryvella (Doire Mheille) i sognet Kilcooly i baroniet Slieveardagh i grevskapet Tipperary i provinsen Munster i det sørlige Irland.

Mella hadde enda en sønn, den hellige presten Cannech (Cainneach). Etter at hennes manns døde, grunnla Tigernach et kloster til sin mor, som skal ha vært i Doire-Melle, et townland (liten geografisk enhet i Irland) i baroniet Rosclogher i grevskapet Leitrim i provinsen Connacht. Doire-Melle betydde «Mellas eikeskogholt» og lå ved Lough Melve. Der døde hun som abbedisse. Det ser ut som om mors og sønns Derryvella lå i hvert sitt grevskap.

Annalene indikerer at selv om Tigernach var grunnlegger av Derryvella, ble han også abbed for det viktigere Killeigh (Killachad, Kill-Acaidh, Ceall Aichidh), «kirken på markene», i sognet Geashill i grevskapet Offaly i provinsen Leinster i det østlige Irland (andre kilder sier det lå et sted i grevskapet Cavan i provinsen Ulster), begge åpenbart assosiert med asketene Céile Dé i perioden 750-850. Annalene legger hans død til 810. Martyrologiene beskriver ham som en «juvel» og legger hans fest til 4. november.

Kilder: Ó Riain, CE, brigid-undertheoak.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 01.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04