Den hellige Tigernach Boircheach av Moville (d. 1061)

Minnedag: 13. mai

Den hellige Tigernach levde på 1000-tallet i Irland. Navnet Tigernach (Tighearnach) kommer fra tighearn, «herre». Det bæres av syv irske helgener i listen over homonyme helgener, men alle er ellers uattestert, bortsett fra den hellige Tigernach av Clones (Cluain Eois), som topper listen, og hans navnebror Tigernach av Derryvella (Doire Mheille). Tigernach av Moville er senere enn denne listen.

Tigernach bærer etternavnet Boircheach, som stammer fra Boirche, nå Mourne. Han er beskrevet i annalnotisene om hans død som etterfølger til den hellige Finnian av Moville (ca 493-ca 579) og Irlands «sjefsbekjenner». Moville, nå Movilla (Magh Bhile), ligger i sognet Newtownards i baroniet Ards Lower i grevskapet Down i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som i dag er en del av Storbritannia. Han var imidlertid ikke sølibatær, noe som klart fremkommer fra det faktum at han ble etterfulgt i Moville av en sønn ved navn Flaithbheartach. Likevel beskriver notisen på hans festdag ham ikke bare som bekjenner, men også som eneboer.

Tigernach døde i 1061 og hans minnedag er 13. mai. Festdagen har funnet sin vei til et martyrologium i Köln i Tyskland, riktignok på 16. mai.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 01.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06