Den hellige Margaritus Flores García (1899-1927)

Minnedag: 21. mai

Margaritus Flores García (1899-1927) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Margaritus Flores García (sp: Margarito) ble født den 22. februar 1899 i Taxco i bispedømmet Chilapa i delstaten Guerrero i Mexico. Han arbeidet på markene sammen med sin bondefamilie inntil han begynte på seminaret i Chilapa i Guerrero, hvor han ble presteviet den 5. april 1924. Kort etter ble han utnevnt til professor ved seminaret og prest i Chilapa. Han kom fra en fattig familie og var alltid from og alvorlig, men lykkelig i sin tjeneste. På grunn av forfølgelsene ble han sendt til Mexico By hvor han begynte på akademiet San Carlos. Han ble grepet i juni 1927, men ble satt fri på grunn av familien Calvillos innflytelse, som oppnådde at han ble satt fri av general Roberto Cruz, som også var involvert i henrettelsen av den salige Mikael Pro SJ. Han vendte tilbake til sitt bispedømme i Chilapa.

Da p. Flores hørte om den hellige p. David Uribes hellige død, fikk han også selv et sterkt ønske om martyrdøden, og i oktober, en dag før han vendte tilbake til Chilapa, feiret han en messe hvor han ofret sitt liv for Mexicos frelse.

Han ankom til bispedømmets hovedkvarter og meldte seg til biskopens disposisjon. Generalvikaren ga uttrykk for sin ergrelse over at han ikke kunne finne noen prest som var villig til å reise til sognet Atenango del Río i bispedømmet Chilapa fordi de kommunale lederne hadde lovt å drepe enhver prest som våget å komme dit. P. Flores meldte seg straks frivillig til den farlige oppgaven. Den 10. november dro han av gårde sammen med en ledsager for å komme til området via en omvei. For sikkerhets skyld tenkte de ikke å dra til presteboligen.

Men p. Flores ble gjenkjent av regjeringsagenter, arrestert og tatt med til kaptein Manzo i småbyen Tulimán. Han ble tvunget til å gå i den stekende solen halvnaken, barføtt og bundet til salen på en hest. Den 12. november ga kaptein Manzo ordre om at han skulle henrettes. Selv om det ble tilbudt en løsesum, nektet kapteinen å motta den. Rolig delte p. Flores sitt siste måltid med soldatene som holdt ham fanget, og rundt klokken 11 om morgenen ble han tatt med bak kirken for å henrettes.

Før eksekusjonspelotongen stilte seg opp for å skyte ham, ga de ham lov til å gjøre korsets tegn over dem nær kirkedøren. Da de tok ham til henrettelsesstedet, ba han. Da han var ferdig, gikk han frem foran soldatene og sa at han var klar. De kunne ikke tro sine egne øyne. De skjøt ham og kastet straks liket i en grav på kirkegården. Det var den 12. november 1927 i Tulimán. Da hans jordiske rester ble gravd opp noen måneder senere, fløt blodet som om det var ferskt. I 1945 ble hans rester overført til Taxaco til hans barndoms kirke.

Margarito ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:53