Den hellige Midabaria av Bumlin (500-t)

Minnedag: 22. februar

Den hellige Midabaria (Miadhnat, Miodhabhair) ble født en gang på 500-tallet i townland (liten geografisk enhet i Irland) Gortnalougher like utenfor Cloone (Cluain Chonmhaicne = «Conmhaicnes eng») i baroniet Mohill i grevskapet Leitrim i den vestlige provinsen Connacht i Irland. Hun var datter av Nemnald (Neamnann, Neamhann, Neamhall), alias eller sønn av Aimhirgin (Aimhirghin, Amargin) og en etterkommer etter Brian, sønn av Eochaidh Muighmhedhoin og fyrste av Connacht, fra klanen Cinel Dobtha [Cenél nDobtha] eller O’Hanley av Doohey Hanley, som også familien MacCoilidh tilhører. Det var en ikke spesielt mektig sidegren av klanen Uí Briúin. Hennes mor var Nemnalds hustru Finmaith (Fionnmaith, Fionmhaith), som var søster av den hellige Freoch av Cloone (d. ~570). Hun skal ha vært mor til to helgener, i tillegg til Midabaria også den hellige Berach av Kilbarry (d. 595), og begge søsknene assosieres med kirker i grevskapet Roscommon som lå ikke langt fra Cloone.

Midabaria ble abbedisse for et nonnekloster i Bumlin (Buimlinn), nå Strokestown i sognet Bumlin i baroniet og grevskapet Roscommon, og der æres hun som skytshelgen. Hun kalles også Midabaria av Ard-drochait eller Rinn-droichit. Lite annet er kjent om denne hellige kvinnen.

Hennes festdag står i Tallaght-martyrologiet den 22. februar, hvor hun kalles Midabarius Rinn Drochidii, som om hun var en mann. Hennes gamle klosterkirke og kirkegård kan fortsatt ses der. Hun omtales av den irske kanniken, hagiografen og historikeren John O’Hanlon (1821-1905) i hans Lives of the Irish Saints (full tittel Lives of the Irish Saints: with special festivals, and the commemorations of holy persons) i ni bind (Dublin, 1875-1905).

Kilder: O’Hanlon, Berachs biografi - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 31. mai 2013

av Per Einar Odden publisert 31.05.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:03