Den hellige Mochta av Louth (~445-535)

Minnedag: 19. august

Den hellige Mochta (Mochteus, Mocheteus, Mochuta) skal ha blitt født rundt 445 i Britannia, men som barn skal han ha blitt brakt til Irland. Der ble han en disippel av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig). Under et besøk i Roma skal han ha blitt bispeviet av den hellige pave Leo I den Store (440-61). Andre mener at han trolig ble bispeviet av Patrick.

Da han kom tilbake til Irland, slo han seg ned i et sted i grevskapet Meath kalt Kell Mor Ydan (nå ukjent). Men lokal motstand fikk ham til å flytte nordover til Louth i grevskapet Louth (Lú) i provinsen Leinster (Cúige Laighean) i det østlige Irland – Irlands minste grevskap. Louth var opprinnelig stedet for en helligdom til den keltiske guden Lugh. Der grunnla han et kloster i sammen med tolv ledsagere og ledet det som abbed og biskop. Dette klosteret fikk nasjonal berømmelse og Mochta regnes som den første biskop av Louth.

Han døde i 535, nitti år gammel, som den siste kjente disippelen av Patrick. Han var etter dette rundt seksten år gammel i 461, da både Patrick og pave Leo I døde, så det er åpenbart at det er noe som ikke rimer helt når det gjelder kronologien. Hans minnedag er 19. august. Klosteret i Louth ble ofte brent og plyndret av vikingene i perioden 829-968.

Mochta var en viktig helgen i Irland, noe som vises tydelig av antallet historier som vokste opp rundt hans navn. Blant legendene som oppsto, var at han og Patrick inngikk en pakt om at hver av dem skulle ta seg av den andres kommunitet etter grunnleggerens død. Det hevdes også at Mochta talte 200 biskoper blant sine disipler og levde til å bli 300 år gammel – en straff fordi han tvilte på alderen til mange av patriarkene i Det gamle testamente.

av Webmaster publisert 23.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:53