Den hellige Molaise av Kilmolash (500-t)

Minnedag: 17. januar

Den hellige Molaise levde på 500-tallet i Irland. Han hadde sin kirke i Kilmolash (Ceall Molaise) i sognet Inishlounaght i baroniet Iffa and Offa East i grevskapet Tipperary i den sørlige provinsen Munster.

Mens dem hellige Declan av Ardmore (Déaglán; lat: Declanus) var sør i Magh Feimhin, en beliggenhet som kunne stemme med Kilmolash, skal han ha omvendt en hedning som ga land til ham, hvor en helgenskare, inkludert de hellige Moluag av Lismore og «Mac Laisréin» skal ha kommet for å hylle Gud. Ettersom Mac Laisre, som Mac Laisréin er en utvidet diminutivform av, nevnes andre steder som en alternativ form for Molaise, er dette trolig ham.

Molaise av Kilmolash ble æret i Déise (grevskapet Waterford) i Munster, ikke bare i baroniet Iffa and Offa, men også i sognet Kilmolash i baroniet Decies without Drum i grevskapet Waterford, og kanskje også litt lenger vest i sognene Fermoy og Carrigtohill i grevskapet Cork. Ettersom hans festdag bare var to dager unna festen for Molaise Maca Neachta, alias den hellige Molaise av Devenish (Laserian) (d. 563), kan vi anta at de to helgenene opprinnelig var identiske.

Navnet Molaise er opprinnelig en utledning fra lasar («flamme»), som utviklet den hypokoristiske formen (kjælenavn) laisse, og denne versjonen av navnet viste seg å bli populær, med over førti representanter på listen over homonyme helgener. Selv om de fleste av disse ellers er ukjente, kan noen identifiseres gjennom referanser til andre deler av de hagiografiske arkiver. Dette gjelder dem som er utstyrt med patronymikon (navn avledet av farens navn) som Colmán, Fearadhach og Lughaidh, som alle er bedre kjent under aliaset Laisréan (Lasrán). Mange andre var utvilsomt lokale versjoner av skytshelgenene for Leighlin og Devenish, de mest kjente helgener ved navn Molaise/Laserian.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 7. august 2013

av Per Einar Odden publisert 07.08.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:06