Den hellige Marta Wang-Luo Mande (1802-1861)

Minnedag: 28. september

Marta Wang-Luo Mande (1802-1861) En av de hellige martyrene fra Kina (Den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere)

Den hellige Marta Wang-Luo Mande [Ouang; Maria Wang f. Luo] ble født i 1802 i byen Zunyi i regionen Guizhou i Kina. Etter at hun giftet seg bodde hun sammen med mannen på en liten gård i Qingyian hvor de dyrket grønnsaker. Til sin store sorg kunne hun ikke få barn, så de adopterte to av sine nevøer. Ikke lenge etter døde hennes mann, og de to adoptivsønnene begynte å leve ville liv og sløste bort alle hennes sparepenger. Til slutt forlot de hjemmet og hun flyttet like utenfor den sørlige porten til byen Tang-Chan, like ved Yaojiaguan [Tsin-Gay], og der drev hun et lite vertshus og lagde sko av strå i fritiden. Hun hadde en svært vennlig karakter og var godt likt og respektert i nabolaget.

I 1852 kom en katolikk fra Yaojiaguan og forkynte, og Mande ble svært interessert i kristendommen, og hun tenkte på å slutte seg til Kirken. En dag inviterte hun en prest, p. Hu, til middag og ble enda mer oppmuntret av hans ord. Deretter begynte hun å gå til Yaojiaguan hver dag for å lære katekismen, og hun ble døpt på juledag 1852 og tok navnet Marta. Hun begynte også å feire alle større festdager ved å foreta en tredagers reise til Guiyang.

Hun var nå 50 år og flyttet til Guiyang for å arbeide i et kloster for legjomfruer, og der hjalp hun til med matlaging og klesvasking. Hun var svært lykkelig der og hennes dypeste lengsler ble oppfylt da hun ble sendt til en barnehage for å ta seg av de små barna. Hun badet dem og ga dem mat som den vennligste av mødre. Da biskop Hu fullførte presteseminaret i Yaojiaguan i 1857, ansatte rektoren, p. Bai [Payan], henne som ansvarlig for kjøkkenet.

I 1861 satte noen lokale tjenestemenn i gang en ny forfølgelse. Alle seminaristene flyktet til Yangmeigao, men den 12. juni ble seminarets forretningsfører Johannes Baptist Luo Tingyin [Lô] arrestert i seminaret. På vei tilbake møtte de seminaristene Josef Zhang Wenlan [Tchang-Yo-Yang] og Paulus Chen Changpin [Tchen-Tchang-Ping], som var på vei hjem etter å ha handlet i byen, og de ble også arrestert. De tre ble sperret inne i et gammelt forlatt tempel, som var skittent, kaldt og fuktig. De måtte gjennomgå mye mishandling, men mistet aldri troen på Gud.

De fikk mat fra Martas kjøkken på seminaret, og hun vasket også deres klær - alt til tross for spott og ydmykelser. Hun fraktet også brev fra de to seminaristene til deres biskop. Den dagen de tre skulle dø, drev Marta og vasket deres klær på elvebredden. Da de ble ført til retterstedet, fulgte hun med til tross for soldatenes trusler: «Jeg skal skjære hodet av deg!» Hun ble ikke skremt bort, men svarte: «Hvis de kan dø, så kan jeg også». Alle fires ansikter bar preg av den fred og glede som kom fra motet til å dø for sin tro, og de ba helt frem til henrettelsen. Hun ble halshogd sammen med de andre den 29. juli 1861, på festdagen for hennes skytshelgen, den hellige Marta.

Marta ble saligkåret den 2. mai 1909 (dokumentet (Breve) var datert den 11. april) av den hellige pave Pius X (1903-14) som en av gruppen «den salige Frans Fernández de Capillas og 13 ledsagere». Ordet ledsagere i denne forbindelse betyr ikke at de faktisk ledsaget ham, men at de led martyrdøden i Kina og ble saligkåret sammen med ham. Hun ble helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II som en av de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

De 120 martyrene fra Kina har minnedag 28. september. Martas minnedag er ellers 29. juli.

Relikviene til den hellige Johannes Peter Néel og 15 kinesiske martyrer ble i årene 1937-45 samlet sammen av p. Fang Ho og brakt fra det kinesiske fastlandet til Taipei på Taiwan. Siden da har de vært fremvist for offentlig og offisiell venerasjon i kirken «De kinesiske salige martyrer» i Peng Chiao. De 15 er de hellige Peter Wu Guosheng [Ou], Josef Zhang Dapeng [Tchang Taong], Peter Liu Wenyuan [Lieou; Ouen Yen], Joakim Hao Kaizhi [Ho], Laurentius Wang Bing [Ouang-Ping], Hieronymus Lu Tingmei [Lou-Tin-Mei], Johannes Baptist Luo Tingyin [Lô], Agathe Lin Zhao [Lin-Tchao], Marta Wang-Luo Mande [Ouang; Maria Wang f. Luo], Josef Zhang Wenlan [Tchang-Yo-Yang], Paulus Chen Changpin [Tchen-Tchang-Ping], Johannes Zhang Tianshen [Tchang], Lucia Yi Zhenmei [Y], Martin Wu Xuesheng [Ou-Sue-Chang] og Johannes Chen Xianheng [Tchen].

av Webmaster publisert 13.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:53