Den salige Joakim Jovaní Marín og fjorten ledsagere (d. 1936-1938)

Minnedag: 6. november

nullFemten martyrer fra Prestebrorskapet av bispedømmearbeidere av Jesu hellige Hjerte. Gruppe 24 av de 522 martyrer fra Den spanske borgerkrig

Denne gruppen består av femten prester fra brorskapet av sekularprester kalt Hermandad de Sacerdotes operarios Diocesanos del Sagrado Corazón de Jesús, «Prestebrorskapet av bispedømmearbeidere av Jesu hellige Hjerte» (Sodalium Sacerdotum Operariorum Dioecesanorum Sacro Corde Iesu – OD), drept i Spania mellom 1936 og 1938.

Sekularprestebrorskapet ble grunnlagt i 1883 av den salige Manuel Domingo y Sol (1836-1909). Brorskapet har ikke en karakter av klosterorden, medlemmene «må være prester, og ingenting annet enn prester», som grunnleggeren uttrykte det. På slutten av 1800-tallet var en slik struktur en nyskapning, og det kostet grunnleggeren mye arbeid å få godkjent vedtektene. Det har vært vanskelig å plassere brorskapet innenfor eksisterende kanoniske former. Foreløpig er det et sekularinstitutt, men med følelsen av hele tiden å være i den konstituerende fasen. De kirkelige myndighetene i Roma godkjente brorskapet den 1. august 1898. Grunnleggeren sa: «Jo færre kanoniske strukturer, jo bedre. Vårt arbeid er ikke en smal religion, men et verk av prestelig frihet».

Brorskapet styres av en generaldirektør som velges hvert sjette år. I samme forsamling hvor generaldirektøren blir valgt, velges også fire styremedlemmer, som danner sentralrådet. Brorskapet er delt inn i delegasjoner. I spissen for hver delegasjon er en delegat som velges av generaldirektøren for tre år og får tildelt to rådgivere.

De femten martyrene er:

nullnullnull

1. Den salige Mikael Amaro Rodríguez (sp: Miguel), prest OD, ble født den 8. mai 1883 i El Romeral i provinsen Toledo i regionen Castilla-La Mancha i Spania, død den 2. august 1936 i byen og provinsen Toledo i Spania.

2. Den salige Johannes Vallés Anguera (kat: Joan; sp: Juan), prest OD, ble født den 21. desember 1872 i Darmós i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania, død den 9. august 1936 samme sted.

3. Den salige Matteus Despóns Tena (sp: Mateo), prest OD, ble født den 5. april 1884 i San Mateo i Maestrazgo i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania, død den 13. august 1936 i Maestrazgo.

nullnullnull

4. Den salige Amadeus Monje Altés (kat: Amadeu; sp: Amadeo), prest OD, født den 10. april 1906 i Batea i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania, død den 16. august 1936 i Gandesa i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania.

5. Den salige Kristoffer Baqués Almirall (kat: Cristòfol, Cristòfor; sp: Cristóbal) prest OD, født den 20. mars 1885 i Olesa de Bonesvalls i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania, død den 20. august 1936 på landeveien L’Arrabasada i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania.

6. Den salige Josef Maria Tarín Curto (kat: Josep Maria; sp: José María) prest OD, født den 6. februar 1892 i Santa Bárbara i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania, død den 29. august 1936 i Tortosa i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania.

nullnullnull

7. Den salige Josef Prats Sanjuán (sp: José), prest OD, født den 31. juli 1874 i Catí i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania, død den 1. september 1936 i Tortosa i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania.

8. Den salige Laurentius Insa Celma (sp: Lorenzo), prest OD, født den 18. juni 1875 i Calaceite i provinsen Teruel i regionen Aragón i Spania, død den 2. september 1936 i Tortosa i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania.

9. Den salige Thomas Cubells Miguel (kat: Tomàs; sp: Tomás), prest OD, født den 25. oktober 1867 i La Palma i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania, død den 10. september 1936 i Campredó i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania.

nullnullnull

10. Den salige Josef Piquer Arnáu (sp: José), prest OD, født den 27. oktober 1881 i Onda i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania, død den 11. september 1936 i Bechí i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania.

11. Den salige Josef Pla Arasa (kat: Josep; sp: José), prest OD, født den 16. november 1888 i Santa Bárbara i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania, død den 11. september 1936 i Tortosa i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania.

12. Den salige Sebastian Segarra Barberá (kat: Sebastià; sp: Sebastián), prest OD, født den 28. mars 1894 i Fatarella i provinsen Tarragona i regionen Catalonia i Spania, død den 5. oktober 1936 i Les Corts i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania.

null13. Den salige Joakim Jovaní Marín (sp: Joaquín), prest OD, ble født den 16. oktober 1874 i San Mateo (Sant Mateu) i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania. Hans familie flyttet senere for å bo i Benicarló. Hans familie var veldig religiøs og hadde et godt forhold til Manuel Domingo y Sol, grunnleggeren av brorskapet. Han studerte ved seminaret i Tortosa og ble uteksaminert i teologi ved seminaret i Toledo. Han ble presteviet den 4. juni 1898, og den 12. august ble han med i brorskapet grunnlagt av Msgr Sol.

Han hadde flere ledende stillinger på seminaret i Toledo og ble direktør for kollegiet San José i den byen, direktør for kollegiet San Juan i Almería, administrator og senere rektor for Det pavelige spanske kollegiet i Roma, professor ved seminaret i Barcelona og rektor for seminaret i Tarragona. I 1927 ble han valgt til generaldirektør for brorskapet, et verv han hadde i en seksårsperiode frem til 1933. I 1934 vendte han etter anmodning fra erkebiskopen tilbake til sin stilling som rektor ved seminaret i Tarragona.

Han ble overrasket over begynnelsen av den religiøse forfølgelsen ved seminaret i La Seu d’Urgell, hvor han hadde et sommerkurs med de eldste seminaristene i Tarragona. Der var han sammen med sin nevø Vincent, som også var prest i brorskapet. I flere brev hadde han uttrykt sine bekymringer og varsler om det sosiale og politiske klima som eksisterte i Spania i 1936: «Bare Herren vet hva som venter oss i løpet av dette året vi startet i dag». «Den røde bølgen ser ut til å øke. Vil vi kollapse til slutt? Vi er i Guds hender».

Om ettermiddagen den 25. juli kom en gruppe væpnede militsmenn inn i kapellet hvor de ba vesper. Superiorer og seminarister ble pågrepet og fengslet i det samme seminaret. Superiorene ble informert om muligheten for å dra til Andorra og dermed redde livet, men det ble avvist fordi de ikke ønsket å forlate sine studenter. Den 26. juli flyttet en buss og to lastebiler fangene til Tarragona. I løpet av turen ble de fratatt alle sine eiendeler. I Tarragona ble de løslatt. Don Joaquin fikk husly hos familien til en seminarist, og der feiret de messe og ba rosenkransen i hemmelighet.

Den 2. august banket en stor gruppe tungt bevæpnede militsmenn på døren og krevde prestens nærvær. Hans svar var: «Lovet være Gud, tiden er inne». Da han ble spurt om sin identitet, svarte han: «Jeg er en prest og rektor på seminaret i Tarragona». I det øyeblikket ble han arrestert og brakt til komiteen for avhør. Klokken ti om kvelden ble han brakt til slottet Pilatos, hvor han ble fengslet. Familien til seminarist José María Reyes brakte ham mat hver dag.

Ved hjelp av innflytelse fra Federico Domingo ble han løslatt noen dager senere. Han søkte tilflukt i huset til sin fetter Justo Marín, men da han så at han ville sette fetteren i fare, flyttet han sammen med sin nevø Vincent til Barcelona, hvor de bodde på pensjonatet El Carmen. Han var utstyrt med pass for å dra til Frankrike sammen med sin nevø Joaquín, men de ble oppdaget og tatt. Sammen med dem ble hans andre nevø Vincent arrestert i tillegg til Federico Domingo og Domingo Roig. De fem ble låst inne i den samme cellen i San Elías. Etter avhør ble Domingo Roig løslatt, men han ble drept en måned senere i Castellón. De resterende fire ble tatt med til kirkegården i kommunen Montcada i Reixac i fylket (comarca) Vallès Occidental i provinsen Barcelona i regionen Catalonia i Spania (i dag en del av Stor-Barcelona), hvor de led martyrdøden den 5. desember 1936. P. Joakim og hans nevø Vincent Jovaní Ávila (nr 14) er med i denne gruppen.

nullnull

14. Den salige Vincent Jovaní Ávila (sp: Vicente), prest OD, født den 5. desember 1902 i Benicarló i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania. Død den 5. desember 1936 i Montcada i provinsen Barcelona sammen med onkelen, den salige Joakim Jovaní Marín.

15. Den salige Josef Manuel Claramonte Agut (sp: José), prest OD, født den 6. november 1892 i Almazora i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania, død den 10. juni 1938 i Vall d’Alba i provinsen Castellón i regionen Valencia i Spania. 

 

nullDette var opprinnelig to saker hvor bispedømmets informativprosess ble åpnet henholdsvis den 13. januar 1958 og den 2. juli 1958 og avsluttet henholdsvis den 1. mars 1969 og 9. juli 1959. Dekretet om gyldigheten av bispedømmets informativprosess ble utstedt den 19. september 1991, og sakens Positio ble sendt til Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet i 1998. Den 27. mars 2013 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente deres død som et martyrium in odium fidei – «av hat til troen», og de fikk dermed tittelen Venerabilis, «Ærverdige».

De femten martyrene ble saligkåret av pave Frans den 13. oktober 2013 i Tarragona i provinsen av samme navn i regionen Catalonia i Spania sammen med martyrer fra andre kongregasjoner og bispedømmer i gruppen «522 martyrer fra Den spanske borgerkrig». Som vanlig i dette pontifikatet ble saligkåringen ikke foretatt av paven selv, men av hans spesielle utsending, i dette tilfelle Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB. Minnedag for alle de 522 er 6. november.

Kilder: newsaints.faithweb.com, es.catholic.net - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. desember 2013

 

av Per Einar Odden publisert 11.12.2013, sist endret 02.10.2017 - 16:48