Den salige Peter Jo Yong-sam (d. 1801)

Minnedag: 20. september

16. Den salige Peter Jo Yong-sam, koreansk legmann, ble født på et ukjent tidspunkt på 1700-tallet i Yanggeun i Gyeonggi-do i Sør-Korea. Hans mor døde mens han var ung, og han ble oppdratt av sin far. Hans far var fattig, og Peter Jo var skjør, både fysisk og emosjonelt. Han så sjuskete ut, så folk lo av ham. Da han fylte tretti år, hadde han ennå ikke giftet seg.

Peter Jo dro for å bo hos sin far i huset til Im Hui-young i Yeoju. Det var der han hørte om den katolske lære for første gang. Han lærte katekismen fra den salige Augustin Jeong Yak-jong (nr 18). Til tross for at folk gjorde narr av ham, ledet hans lærer Augustin Jeong ham gradvis til Gud. Han oppmuntret ham og ga ham komplimenter.

Den 15. april 1800, da Peter Jo var en katekumen, dro han sammen med sin far til huset til Jeong Jong-ho i Yeoju for å feire påskesøndag. Der ble han arrestert av politiet sammen med de salige Martin Yi Jung-bae (nr 23) og Johannes Won Gyeong-do (nr 24).

Selv om han bare var en katekumen, viste Peter Jo en sterk tro på Gud da han ble arrestert. Til tross for hard avstraffelse bekjente han sin tro på Gud. Forfølgerne ble svært sinte på ham og slo ham enda hardere, men det var forgjeves. Til slutt tok de hans far fra fengselet og truet ham: «Hvis du ikke gir avkall på den katolske religion, vil din far bli drept øyeblikkelig». De slo hans far foran hans øyne.

Peter Jo ga til slutt etter og ble satt fri. Da han gikk ut av regjeringskontoret, traff han tilfeldigvis Martin Yi, som rådet ham og oppmuntret ham til å forbli trofast til sin tro på Gud. Peter angret straks sin feil, gikk tilbake til den høyeste funksjonæren og bekjente sin tro på Gud. Peter Jos tro ble aldri rystet igjen. Forfølgerne torturerte ham enda hardere og trodde at de ville klare å endre hans sinn, slik de hadde klart tidligere. Men denne gang var det annerledes. Han ble da tatt til guvernørens kontor i Gyeonggi-do, og han ble avhørt og torturert mange flere ganger.

I mellomtiden brøt Shinyu-forfølgelsen ut i 1801, og mange katolikker ble arrestert over hele landet. På denne tiden ble Jo Yong-sam døpt i fengselet og fikk det kristne navnet «Peter». Han imponerte mange katolikker med sine gode handlinger og ord.

Peter Jo ble tatt med til guvernøren igjen i februar 1801. Guvernøren torturerte ham kraftig for å få ham til å falle fra den katolske religion. Hans skjøre kropp kunne ikke klare mer tortur. Han overga til slutt sitt liv til Gud noen dager etter at han ble fengslet. Det var den 27. mars 1801 (den 14. februar etter månekalenderen) i guvernørkontoret i Cheongju i Chungcheong-do. Under den siste torturen bekjente han sin tro på Gud slik: «Det finnes ikke to Herrer i himmelen, og det er ikke to hjerter i et menneske. Det jeg ønsker å gjøre, er å dø for Herren en gang. Jeg har ikke mer å si».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06