Den salige Peter Kim Dae-gwon (d. 1839)

Minnedag: 20. september

En av 124 salige koreanske martyrer

94. Den salige Peter Kim Dae-gwon, koreansk legmann, ble født på et ukjent tidspunkt i Sudani i Cheongyang i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Sinwang-ri i Sayang-myeon i Cheongyang-gun i Chungnam). Han bodde i Cheongra-dong i Boryeong (nå: Cheongra-ri i Cheongra-myeon i Boryeong-gun i Chungnam). Den salige Jakob Kim Hwa-chun (nr 80), som led martyrdøden i Daegu i 1816, var hans yngre bror.

Peter Kim lærte tidlig katekismen av faren. Men det var først etter at foreldrene døde at han ble en hengiven katolikk. Peter Kim levde av å arbeide i en pottemakerbutikk i Gongju i Chungcheong-do. På denne tiden var forholdet til hustruen ikke godt. En natt drømte han at han hadde fått et kall fra Gud om å redde sin hustru fra en tiger. Dagen etter fortalte han sin hustru om sin drøm. De snakket om sine tidligere feil og innrømmet dem, og de ble forsonet med hverandre igjen. De avla et løfte for Gud om å bygge en lykkelig familie sammen.

Peter Kim var alltid ivrig etter å praktisere Kirkens lære. Hver søndag forkynte han evangeliet til sine naboer, og på juledag gikk han opp på fjellet og ba hele natten. En dag mens han ba kom en tiger til ham, men han fortsatte rolig å be. I fastetiden glemte han aldri bønn og meditasjon. Han spiste bare ett daglig måltid. Da han fikk høre at hans bror Jakob Kim hadde blitt henrettet for sin tro på Gud, uttrykte han straks sin intensjon om å dø som martyr og følge sin bror.

Etter det flyttet Peter Kim til Gosan i Jeolla-do med andre katolikker. De hørte om Jeonghae-forfølgelsen som brøt ut i 1827. Han overtalte andre katolikker til å flykte, men selv var han bestemt på å vente stille på Guds kall og be om at Guds vilje ville skje. Snart invaderte politiet landsbyen. Peter Kim gikk mot dem med et fredelig smil og overga seg. Han ble brakt til Gosan uten motstand. Der vitnet han modig om sin tro på Gud for forfølgerne. Han ble straks overført til Jeonju og ble grusomt torturert. Men han var aldri redd for å lide for Gud og erklærte fast; «Jeg kan ikke gi deg noen katolske bøker, og jeg han heller ikke avsløre navnene på andre troende». Den øverste funksjonæren i Jeonju hentet da Peter Kims sønn og holdt et sverd mot halsen hans. Likevel avslo han å svikte Gud og sa; «Hvis min sønn blir halshogd for Gud, vil det være en stor ære for ham». Deretter ble sønnen sendt i eksil.

Peter Kims tro på Gud ble ikke rystet, selv foran guvernøren. Han ble torturert igjen, men sa: «Hva kan jeg gjøre for å betale tilbake den nåde jeg fikk fra Jesu lidelse?» Dette indikerte hans skjulte lengsel etter martyriet. Hans faste beslutning ses klart i følgende utsagn: «Selv om jeg blir slått i hjel. kan jeg ikke svikte min Gud. Denne tanken er dypt innskrevet i kjøtt og ben. Så selv om mine armer og ben hogges av, vill mitt sin forbli fast».

Han satt i fengsel sammen med sine medtroende i tolv år. Mens han var i fengsel, undertegnet han den juridiske dommen tre ganger. han ga aldri etter og nektet all svik som kunne ha reddet hans liv. Under Gihae-forfølgelsen i 1839 ble han brakt til markedsplassen i Jeonju i Jeolla-do på kongens ordre. Der ble han halshogd og døde som martyr. Det var den 29. mai 1839 (den 17. april etter månekalenderen). Han døde sammen med fire andre, de salige Job Yi Il-eon (nr 90), Peter Sin Tae-bo (nr 91), Peter Yi Tae-gwon (nr 92) og Paulus Jeong Tae-bong (nr 93).

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06