Den hellige Pientius av Poitiers (d. 564)

Minnedag: 13. mars

Skytshelgen for Maillé

Den hellige Pientius (fr: Pient, Pien; it: Pienzio) levde på 500-tallet i det nåværende Frankrike. Han kom fra meget beskjedne kår og var sønn av en tjener i kirken Saint-Pierre i Poitiers. Så det var bare på grunn av egen fortjeneste og kvaliteter han ble kalt til å bli biskop av Poitiers i det nåværende departementet Vienne i regionen Poitou-Charentes vest og sentralt i Frankrike etter biskop Daniel. Kildene er uenige om når han ble biskop, noen sier i 555 eller 557, andre sier at det skjedde på 540-tallet. Det skjedde uansett etter 541, for i det året var hans forgjenger Daniel til stedet på det fjerde konsilet i Orléans. Han skal ha vært den fjerde etterfølgeren av den hellige Hilarius av Poitiers (ca 315-67). Fra Hilarius’ død i 367 til Pientius ble biskop i 557 er det 190 år, så det må nesten ha vært mer enn tre biskoper i denne perioden. Andre kilder sier at han var den 21. biskop av Poitiers.

Den lærde nonnen Baudonivia i Sainte-Croix forteller oss i sin biografi om den hellige Radegunde (ca 518-87), Vita sanctae Radegundis, fra mellom 600 og 602, at biskopen støttet Radegunde i hennes grunnleggelse av et kloster for den salige Jomfru Maria (senere Sainte-Croix) utenfor hans bispeby. Det skal ha skjedd i 544, men da var ikke Pientius blitt biskop ennå. Tradisjonen har ikke bevart noen andre handlinger fra hans tid som biskop, bortsett fra at han var en god hyrde.

En gang etter 561 ble Pientius gitt som etterfølger en viss Austrapius, som imidlertid ventet i Champtoceaux i departementet Maine-et-Loire i regionen Pays de la Loire inntil Pientius døde, noe som skjedde i 564 i Maillé i departementet Vendée i regionen Pays de la Loire i det vestlige Frankrike, mens han var på en pastoral reise. Denne Austrapius står ikke på listen over biskoper av Poitiers, det gjør derimot Pescentius (fr: Pascence) (561-73). I mer enn tusen år var et kapell han bygde i Maillé, et populært pilegrimsmål, inntil kulten ble flyttet til sognekirken i 1660. Munken Peter av Maillezais, som rundt 1065 redigerte krøniken i sitt kloster, snakker om helligdommen for Pientius: «Det finnes på øya Maillezais en kirke som det sies var blitt grunnlagt av biskop Pientius, og dens tilstand av forfall attesterer dens høye alder». Ifølge bollandistene skal han ligge gravlagt i Moyenvic (Medius vicus) i Lorraine ved siden av den hellige Gundebert av Senones (d. ca 676) og andre hellige.

Pientius’ minnedag er 13. mars, men 6. mars i bispedømmet Luçon, som i dag tilsvarer departementet Vendée. Han står i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) under 13. mars:

Pictávii in Aquitánia, sancti Piéntii, epíscopi, qui beátae Radegúndi summo auxílio fuit in coenóbiis condénsis.

I Poitiers i Aquitania, [i dagens Frankrike], den hellige Pientius, biskop, som ga den største hjelp til den salige Radegunde i grunnleggelsen av klosteret.

Kilder: MR2004, CatholicSaints.Info, Infocatho, santiebeati.it, nominis.cef.fr, vendee.catholique.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. april 2015

av Per Einar Odden publisert 12.04.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:05