Den hellige Peter Yu Dae-jeol (1826-1839)

Minnedag: 20. september

nullEn av de 103 Korea-martyrene.

45. Den hellige Peter Yu Dae-jeol [Tae-ch'ŏl] ble født i 1826 i Ipjeong-dong i Seoul i Sør-Korea. Han var sønn av den hellige Augustin Yu Jin-gil (nr 35), kongens offisielle tolk, som ble halshogd sammen med den hellige Paulus Jeong Ha-sang (nr 2) den 22. september 1839. Hans far var katolikk, men hans mor ønsket ikke å være en kristen og forsøkte å fraråde sin sønn fra å praktisere troen og å tvinge ham til å ofre til forfedrene. Hans mor og hans søster spurte Peter hvorfor han ikke ville adlyde sin mor. Peter svarte mildt at det ikke var riktig å adlyde sin mor og ikke adlyde den himmelske Konge og Far til alle skapninger. I andre saker, bortsett fra når det gjaldt troen, adlød Peter sin mor trofast og prøvde ikke å krenke sin familie.

Men da forfølgelsen startet i 1839, ønsket unge Peter sterkt å bli martyr. Hans far ble arrestert i sitt hjem i juli 1839, og da meldte Peter seg selv til myndighetene. Etter et innledende forhør uttalte dommeren at Peter var et barn fra en katolsk familie, og derfor satte han ham i fengsel. Gutten ble forhørt og torturert for å få ham til å avsverge sin tro.

En dag slo en fangevokter Peter hardt på benet med en lang tobakkspipe så en bit av hans kjøtt ble revet av. Fangevokteren sa: «Tror du fortsatt på Gud?» Peter svarte: «Ja, det gjør jeg virkelig. Jeg er ikke redd for å bli slått». Fangevokteren truet med å tvinge et stykke glødende trekull inn i guttens munn. Peter åpnet munnen og sa at han var klar, men fangevokteren kunne ikke få seg selv til å legge kullet i munnen hans. Alle de som satt i fengselet, beundret hans mot. En dag ble Peter slått så voldsomt at han besvimte. Etter at medfangene hjalp ham med å få bevisstheten tilbake, sa han: «Ikke bekymre dere. Jeg vil ikke dø på grunn av denne smerten». Han forble like uforstyrret samtidig som han bevarte sitt gode humør.

nullPeter ble avhørt fjorten ganger og ble torturert ved fjorten ulike anledninger. Han ble pisket 600 ganger og slått med en kølle 45 ganger. Hele hans legeme var dekket av sår, hans ben ble brukket og hans kjøtt ble revet av. Men det var virkelig mirakuløst at unge Peter alltid hadde et lykkelig, smilende ansikt. Hans mot kan i sannhet kalles et mirakel. Hans kjærlighet til Gud virket å forvandle hans ansikt og latterliggjøre de voksne torturistene. Peter tok et stykke kjøtt som hadde falt av hans skulder, og kastet det på fangevokteren. Alle omkring ham var overrasket og pinlig berørt. Ingen kunne tro at en ung gutt på tretten år ble så grusomt torturert, men det var minst ti vitner som fortalte om Peters tortur og mot.

Regjeringstjenestemennene ønsket å slå Peter til døde, men den modige Peter døde ikke. Så han ble kvalt til døde i fengselet i Seoul den 21. oktober 1839 i en alder av tretten år. Han er med sine tretten år den yngste av de helligkårete Korea-martyrene. Likevel er han en av Koreas største martyrer og en modell for alle koreanske barn.

Peter Yu var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, CSO, en.wikipedia.org, pl.wikipedia.org, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:52