Den hellige Quiriacus av Roma 24 ledsagere (d. ~304)

Minnedag: 12. august

Den hellige Quiriacus og hans 24 ledsagere, de hellige Largio, Crescentian, Nimmia, Juliana og enda tyve navnløse ledsagere, var martyrer som ble drept i eller ved Roma rundt 304 og gravlagt ved Via Ostiensis. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 12. august.

I Martyrologium Romanum står det samme dag oppført en annen martyrgruppe: Den hellige Hilaria av Augsburg og hennes tre ledsagere, de hellige Digna, Euprepia og Eunomia, som led martyrdøden i Augsburg i Bayern. Hilaria skal angivelig ha vært mor til den hellige Afra av Augsburg.

Samme dag som Hilaria og hennes ledsagere skal ifølge Afras biografi også en stor gruppe ha lidd martyrdøden ved Augsburg, den hellige Quiriacus av Augsburg og 24 ledsagere, og de feires også den 12. august. Noen hagiologer mener at gruppen i Roma egentlig er Augsburg-martyrene, og at de har blitt flyttet til Roma gjennom en forveksling med en annen gruppe, den hellige Cyriacus av Roma og 24 ledsagere, som led martyrdøden i Roma rundt år 309 sammen med blant andre de hellige Largus og Smaragdus.

Bollandistene mener at gruppene i Roma og Augsburg er forskjellig fra hverandre, selv om begge inneholder en tre-fire like eller lignende navn.

Kilder: Benedictines, Bunson, Patron Saints SQPN, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. februar 2001

av Webmaster publisert 12.02.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:52