Den hellige Regnobert av Bayeux (d. ~666)

Minnedag: 24. oktober

Den hellige biskop Regnobert av Bayeux, glassmaleri av Thévenot i katedralen Notre-Dame i Bayeux (1848)Skytshelgen for bispedømmet Bayeux-Lisieux og for byen Caen

Den hellige Regnobert (Régnobert, Renobert, Rénobert, Rennobert, Ragnobert, Raimbert; lat: Regnobertus, Ragnobertus) ble født en gang på 500-tallet i Noron-la-Poterie i Normandie, en landsby sørøst for Bayeux, gammel gallo-romansk hovedstad for den keltiske stammen baiokassene eller bodiokassene (lat: Baiocasses, Bodiocasses) (Augustodurum) og bispesete, i dag i departementet Calvados i regionen Basse-Normandie (fra 2016: regionen Normandie).

En gang da Regnobert som ung prest hadde holdt en flammende tale, snudde en blind mann seg mot ham og ønsket å bli en kristen. Regnobert underviste ham i den kristne lære, men mente at biskopen måtte administrere hans dåp. Han tok ham i hånden for å lede ham til biskopen. Men på veien ble den blinde helbredet og kunne se igjen. Exuperius var glad over å se at en dobbel del av hans nåde det hadde gått over på hans fremtidige etterfølger.

Regnobert skal i 620 ha blitt valgt til den tolvte biskop av bispedømmet Bayeux (Bajocum) (nå Bayeux-Lisieux) etter Leudovald (fr: Leudovalde; lat: Leudovaldus) (581-614). Også bispedømmets andre biskop (300/400-t) het Regnobert. Han fullførte arbeidet som var påbegynt av den hellige biskop Exuperius av Bayeux (300/400-t) og konverterte sakserne permanent i 620, noe som førte til at han blir kalt den andre apostelen for Bessin (ellers kalt Pagus Baiocensis) (pays de Bayeux).

Den unge presten Regnobert leder en blind mann til biskop Exuperius og den blinde blir helbredet. Glassmaleri (ca 1900) i kirken Sainte-Cathérine i Honfleur i FrankrikeEn lokal legende som finnes i breviarene fra 1400-tallet, gjør Exuperius, den første biskop av Bayeux, til en disippel av den hellige pave Klemens I (88-97) og hans bispesete til en grunnleggelse fra det første århundret. Den samme legenden forteller oss at Regnobertus var Exuperius’ etterfølger. Men bollandistene har vist at denne legenden ikke har noe historisk grunnlag, for det var først nærmere midten av 300-tallet at Exuperius grunnla bispesetet Bayeux, og etter ham gjorde den hellige presten Reverendus mye for troens utbredelse i dette området. Noen av Exuperius’ etterfølgere var helgener: Rufinian (før 440), Lupus (ca 465), Vigorus (511-38), som ødela et hedensk tempel som fortsatt var i bruk, og Regnobert (600-tallet), som grunnla mange kirker og som legenden, takket være en anakronisme, gjorde til Exuperius’ første etterfølger.

Ifølge tradisjonen var Regnobert grunnlegger av fire kirker i Caen: Saint-Sauveur, Notre-Dame, Saint-Pierre og Saint-Jean. Men bare kirkene Saint-Pierre og Saint-Jean synes virkelig å ha eksistert på 600-tallet. Han krediteres også grunnleggelsen av det opprinnelige kapellet for Mariavalfarten til basilikaen Notre-Dame de la Délivrande i Douvres-la-Délivrande.

Regnobert underskrev også vedtakene på flere konsiler som vi har aktene fra, blant annet i 627 på konsilet i Clichy, i dag Clichy-la-Garenne, en bydel i Paris. Historiske kilder om ham er sparsommelige, og vi kjenner bare fire. Det første av disse dokumentene er en referanse til tilstedeværelsen av en hellig Regnobert, biskop av Bayeux, ved konsilet i Reims i 625. Det andre forteller om en translasjon av Regnoberts levninger på 800-tallet. Det tredje er en legende hentet fra breviaret i Bayeux. Det fjerde er en helgenbiografi om Regnobert som hittil er upublisert. Til disse fire informasjonskildene legger svært ærlige mennesker til en femte, ifølge dem den beste av alle, nemlig tradisjonen.

Regnobert døde rundt år 666 (en kilde sier 627, en annen sier rundt 650) og ble etterfulgt som biskop av Betton (?-?). Han ble først gravlagt ved siden av sin forgjenger Exuperius. Hans minnedag er 24. oktober, men den står ikke i Martyrologium Romanum. 16. mai, 1. og 3. september nevnes også som minnedager (translasjonsdager).

Regnobert bygger katedral, glassmaleri fra 1200-tallet i katedralen i BayeuxI 846 benyttet Hervé seg av fraværet til den hellige biskop Baltfrid i Bayeux til å foreta den første translasjonen av Regnoberts relikvier, som ble oppbevart i kirken Saint-Exupère i Bayeux, til kirken Saint-Victor-d’Épine som lå i bispedømmet Lisieux. I provinsen Rouen ble denne translasjonen feiret den 16. mai. Relikviene ble senere betrodd til et monastisk senter avhengig av bispedømmet Bayeux’ jurisdiksjon.

Deretter ble relikviene igjen flyttet til en villa som het Suiacum i en helligdom viet til Frelseren. Dette kultstedet var Notre-Dame-d'Épine, eller mer sannsynlig et kapell i lenet Suilly i kommunen Manerbeau på et sted som het Saint-Sauveur ikke langt fra dagens slutten dagens vei til Moines (Chemin Saint-Sauveur). Kirken ble høytidelig vigslet i nærvær av biskopene av Bayeux, Lisieux og Avranches en 25. mars i 847, 848 eller 849. Et lite monastisk kommunitet ble også installert der. Deretter ble det meldt om noen mirakler.

Av frykt for normannerne ble hans relikvier, som mange andre, i 867-69 overført til regionen Auxerre i det indre av Frankrike, hvor de fant tilflukt i prioratet Beaumes-les-Messieurs i Quingey nær Besançon. Gradvis fikk andre kirker deler av relikviene, for eksempel Varzy i Nièvre og prioratet Saint-Vivant i Vergy.

I kirken Saint-Peter i Varzy i Nièvre fremvises i dag biskop Regnoberts relikvier, blant dem en arm av tre dekket med sølv og forgylt kobber i en velsignende posisjon med langfingeren og pekefingeren utstrakt. Et annet relikvieskrin inneholder hele Regnoberts hode, en åttekantet boks montert på en sokkel dekket med glasur av gull og sølv kobber på en kjerne av tre, som stammer fra 1200-tallet. Regnobert er skytshelgen for kirken Saint-Renobert i Gras (25790). I kommunen Faverolles-lès-Lucey står kirken under dobbel beskyttelse av Saint-Pierre-ès-Liens og Saint-Renobert.

I kirken Notre-Dame i Brévoines (52200 Langres) finnes en polykrom (mangefarget) steinstatue fra 1600-tallet som viser Regnobert biskoppelig ornat. Han har et kors i sin høyre hånd, og med sin venstre hånd presenterer han evangelieboken med åpne sider hvor det står: «De kom fra alle landsbyene i Galilea og Judea, og fra Jerusalem. Jesus hadde Herrens kraft så han kunne helbrede» (Luk 5,17).

Regnobert opparbeidet seg et ry for å beskytte småfe og vekster som ble velsignet på dagen for hans fest, den 24. oktober, tidligere i Faverolles i Poyans i nærheten av Gray, og fortsatt i Romprey nær Bure-les-Templiers. I 1544 grunnla kardinal Givry, biskop av Langres, i Brévoines (52) et viktig brorskap av Saint-Renobert, som feiret tre høymesser de tre første mandager i januar hvor det ble velsignet dyr, og helgenen ble høytidelig feiret den 17. juni.

Vi vet at helgen var biskop av Bayeux og skytshelgen for byen Caen, og at hans kult ble assosiert med hans makt til å avlaste menneskene i deres kroppslige og åndelige plager, helbrede de syke og slå tilbake sykdomsutbrudd i dyrebesetninger. Sammen med Regnobert står hans diakon Zeno i det franske martyrologiet. Om ham kjenner vi ingen detaljer.

Kilder: Heiligenlexikon, fr.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. januar 2016

av Per Einar Odden publisert 13.01.2016, sist endret 13.01.2016 - 13:34