Den hellige Stefan «ulven» (~1100-1191)

Minnedag: 19. juli

Maleri av den flamske skolen som skildrer Santo Stefano del Lupo, nasjonalmuseet i L’AquilaSkytshelgen for Carovilli

Den hellige Stefan «ulven» (it: Stefano «il Lupo») ble født en gang i pontifikatet til pave Paschalis II (1099-1118) i Carovilli i provinsen Isernia i regionen Molise i Sør-Italia. Ifølge den folkelige tradisjonen fra Abruzzo var han en av «de syv brødre», noe som ikke betyr at de var kjødelige søsken, men tittelen «bror» var den de brukte om hverandre.

De seks andre i tillegg til Stefan er den hellige arkimandritten Nikolas grekeren, den hellige Falko (it: Falco; lat: Falcus) æres i Palena i provinsen Chieti, den hellige Reginald (it: Rinaldo) er skytshelgen for Fallascoso i Chieti, den hellige Frank av Francavilla al Mare (it: Franco) i Chieti, den hellige Orante av Ortucchio i provinsen L’Aquila i underregionen Marsica i regionen Abruzzo i Midt-Italia og den hellige Johannes (it: Giovanni) i Fossacesia i Chieti, som har gitt navnet til byen Rocca San Giovanni i Chieti. De fire første kjenner vi navnene og stedene hvor de er gravlagt, mens Stefan «ulvens» nærvær i gruppen med Nikolas synes temmelig usannsynlig, mens det er to kandidater til hvem Johannes var.

nullDisse «syv brødrene» skal ha vært basilianermunker, det vil si av østlig ritus, på 900-tallet. Men Stefan levde i virkeligheten 200 år senere og var ikke basilianer, men benediktiner (Ordo Sancti Benedicti – OSB). Han var munk i klosteret San Liberatore di Majella før han grunnla klosteret St Peter apostelen (San Pietro Apostolo) i Vallebona i Manoppello i provinsen Pescara i regionen Abruzzo. Der var han abbed i 1188 og der døde han den 19. juli 1191. Det eksisterer fortsatt noen rester av klosteret, men Resti Monastero San Pietro di Vallebona er i dag bed&breakfast! Ifølge den hagiografiske legenden temmet han på mirakuløst vis en ulv på landsbygda i Manoppello, og derfor fikk han tilnavnet Il Lupo, «ulven» eller Stefano del lupo («av ulven»).

Frem til 1591 ble hans jordiske rester oppbevart i en marmorgrav i klosterkirken i Vallebona, med innskriften «Her ligger levningene av St Stefan bekjenner». Men den 11. april 1591 ble Stefans levninger overført fra klosteret i Vallebona til eremittklosteret Santo Spirito i Majella, som ligger i fjellene i provinsen Pescara i Abruzzo. På slutten av 1600-tallet bygde prins Caracciolo di San Buono en tre-etasjers bygning som gjestehus. Da munkeordenene ble opphevet i Napoleonstiden i 1807, ble klosteret forlatt, og Stefans levninger ble overført til hjembyen Carovilli, hvor de ankom den 29. september.

Stefan «ulvens» liturgiske minne feires på dødsdagen 19. juli, men i Carovilli feires han også på translasjonsdagen den 29. september.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, it.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. august 1999

 

av Per Einar Odden publisert 08.06.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06