Den salige Taddeus Ku Han-seon (1844-1866)

Minnedag: 20. september

109. Den salige Taddeus Ku Han-seon, koreansk legmann, ble født i 1844 i Minarigol i Haman i Gyeongsang-do i Sør-Korea (nå: Pyeongrim-ri i Daesan-myeon i Haman-gun i Gyeongnam). Han kom fra en middelklassefamilie. Taddeus Ku var en intelligent ung gutt og leste mange bøker. Han ble noen ganger narret av magisk praksis før han ble katolikk. En dag møtte han tilfeldigvis en katolikk og hørte om den katolske religion. Han aksepterte den uten å nøle, og han ble døpt av den hellige biskop Antonius Daveluy (1818-1866). Han viet seg til å praktisere sin religion i ti år, og han ble valgt som altertjener for p. Félix-Claire Ridel. Noen ganger fulgte han p. Ridel til øya Geoje for misjonsarbeid.

Taddeus Ku ble arrestert av politiet i Jinju da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866, på vei hjem etter å ha tatt farvel med p. Ridel. Han ble tatt med til regjeringskontoret, hvor han måtte gjennomgå avhør og hard tortur. Men han avsverget aldri sin tro på Gud. I fengselet skrev han ned innholdet i den katolske doktrine og sendte det til hustruen til forhørsdommeren i Jinju. Da hun leste Taddeus Kus verk, ba hun sin mann om å løslate ham. Men forhørsdommeren, som ble svært sint over hustruens anmodning, ga ordre om at den kriminelle skulle trekkes ut av fengsel og bankes opp. Til tross for dette ytret Taddeus Ku ikke så mye som en lys eller et stønn. Da ble forhørsdommeren enda sintere og skjelte ut fangevokterne: «Dere slår ham ikke hardt nok, Slå ham med all deres styrke». Vaktene sa: «Vi har slått ham med stor styrke. Hvis vi slår ham mer, vil han dø».

Forhørsdommeren spurte Taddeus Ku: «Hvorfor stønner du ikke eller lager en lyd?» Taddeus Ku svarte: «Min gamle mor står utenfor porten. Hvis jeg slipper ut et stønn, vil hun høre meg og besvime. Det er grunnen til at jeg ikke stønner». Dommeren spurte igjen: «Så hvorfor tror du på den katolske religion?» Taddeus Ku svarte: «Den katolske kirke lærer oss å praktisere sønnlig respekt overfor våre foreldre. Det er grunnen til at jeg tror på Gud».

Etter grusomme avstraffelser ble Taddeus Ku satt fri og vendte hjem. Men han døde syv dager senere på grunn av den brutale julingen og torturen. Det var en gang i 1866 i Haman i Gyeongsang-do. Taddeus Ku var 22 år gammel. Det sies at da han døde som martyr, var et kinesisk tegn (品) trykt på hans panne i rødt. Hans familie kom og hentet hans legeme og gravla det nær hans hjemby.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05