De hellige Tanglwst og Tangwystl ferch Brychan (400-t)

De hellige Tanglwst og Tangwystl levde på 400- eller 500-tallet i Wales. De skal ha vært to av de mange døtrene av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Men det er i virkeligheten en og samme person, det førstnevnte navnet er en senere korrumpering av det sistnevnte.

Det sies at Tanglwst var hustru til Gwynog ap Cadell ap Cawrdaf ap Caradog Freichfras (som sådan kunne hun ikke under noen omstendigheter ha vært en datter av Brychan), og Tangwystl hustru til Cyngen sønn av Cadell Deyrnllug, fyrste av Powys, og mor til Brochwel Ysgythrog, som angivelig rundt år 600 kommanderte britene i slaget ved Bangor Iscoed, noe som gjør det umulig at hans mor var Brychans datter. Men Cyngen har gjennom feillesninger blitt gitt minst fire døtre av Brychan som hustruer, se under den hellige Tudglid, hans hustrus egentlige navn. Vi kjenner ingen minnedag. Hun skal også ha hatt to andre sønner, Maig og Ieuaf.

Det finnes to gårder som kalles henholdsvis Hafod Tanglws Ucha og Isa, rundt åtte kilometer fra Merthyr Tydfil, som antas å ha navn etter Brychans datter. Tradisjonen vil ha det til at hennes søster Tydfil besøkte henne der på den tiden hun ble drept. Se også under St Tudhistil.

Kilder: Baring-Gould (8), Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. mars 2013

av Per Einar Odden publisert 25.03.2013, sist endret 04.10.2013 - 14:04