Den hellige Tekla av Lentini (d. 264)

Minnedag: 10. januar

Statue i Santuzzi hvor den hellige Tekla holder den tidligere katedralen Sant’Alfio i LentiniDen hellige Tekla (it: Tecla) ble født en gang på 200-tallet, trolig i Lentini i provinsen Siracusa på Sicilia i Italia. Hun var datter av den hellige Isidora av Lentini, som led martyrdøden i 236 (258?) sammen med sin søster, den hellige Neofyta (it: Neofita), som var mor til byens første biskop, den hellige Neofytus (it: Neofito) (d. 259). Hennes historie er knyttet til hendelsene rundt de hellige brødrene Alfius, Cyrinus og Filadelfus it: Alfio, Cirino e Filadelfo), som led martyrdøden i Lentini i 253 under den tyranniske guvernøren Tertullus.

Tekla var en ung velstående kristen kvinne i Lentini som viet sitt liv og sin jomfruelighet til Kristus. Hun ble ytterligere styrket av sin hellige mor Isidora, som hadde forseglet sin tro ved martyriet. Hun hjalp de mest trengende og fattige i byen og beskyttet kristne som ble forfulgt av villskapen til den romerske guvernøren Tertullus. Men hun fikk en sykdom som lammet henne i bena og lenket henne til sengen i seks lange år. Ingen lege var i stand til å helbrede henne, så hun underkastet seg Guds vilje og forberedte seg på å dø.

Men da hun hørte at det var kommet tre brødre til Lentini som bekjente den kristne tro, og som i henhold til ulike vitnesbyrd hadde utført mange mirakler i Kristi navn på veien fra Roma til Lentini, gjorde hun alt hun kunne for å treffe dem. Hun spurte sin fetter Alexander, som var vikar for guvernør Tertullus, om å få møte de unge mennene slik at de kunne gå i forbønn for henne og helbrede henne. Alexander var svært glad i kusinen, så en dag da guvernør Tertullus var borte, tok han en stor risiko og førte de tre brødrene til Tekla, som full av håp ba dem om å gå i forbønn for hennes helse. Hun våknet opp fullstendig helbredet, og takket være hjelp fra Alexander, som var ganske forskrekket, kunne hun gå til fengselet for å takke de tre unge mennene. Deretter bestakk hun de romerske vaktene slik at hun i hemmelighet kunne fortsette å besøke dem hver dag sammen med sin kusine og tjener Justina, også hun mirakuløst helbredet, for å hjelpe dem, trøste dem og bringe dem mat.

Men deres innsats varte dessverre ikke lenge, siden Tertullus stilt overfor brødrenes urokkelige tro på Kristus, ga opp å prøve å omvende dem, så han avsa sin kjennelse uten ankemuligheter, etterfulgt av en umiddelbar eksekvering av dommen. Etter å ha fått dem til å løpe med barberte hoder og overhelt med kokende bek, bundet, pisket og slept nakne over brosteinen i byens gater, hvor de ble utsatt for folkets hån og raseri, ble de henrettet. Alfius fikk tungen skåret ut, Filadelfus ble stekt på en rist, mens Cyrinus ble kokt i varm olje. Det var den 10. mai 253. Alfius skal ha vært 22 år gammel, Filadelfus 21 og Cyrinus nitten år gammel da de ble drept.

Etter martyriet ble deres lemlestede og livløse kropper på ordre fra bøddelen Tertullus brakt til en skog og kastet i en tom brønn i nærheten av huset til Tekla, som om natten mellom 10. og 11. mai, ledsaget av sin kusine Justina og hjulpet av noen soldater, tok kroppene og ga dem en anstendig begravelse i en liten hule på sin eiendom. Den eksisterer ennå i dag i kirken Sant’Alfio, som ble bygd over deres grav. Tekla lot faktisk bygge det første gudshuset over gravene til de tre martyrene, og da forfølgelsene tok slutt, viet hun seg til opprettelsen av et bispesete. Den første lederen for kirken i Lentini ble hennes fetter Alexander, som i dåpen hadde fått navnet Neofytus. Han ble vigslet til biskop av Lentini og begynte å styre Herrens flokk med iver. Deretter døde Tekla den 10. januar 264 uten å lide martyrium.

Med sitt arbeid oppmuntret hun spredningen av kristendommen i denne delen av Sicilia. Derfor regnes hun som en av bærebjelkene i kirken i Lentini, og hennes bilde som æres i denne byen, er av en ung kvinne som holder et kors i den ene hånden og i den andre moderkirken i Lentini. Befolkningen viet en kirke i distriktet Santa Venera til Santa Tecla, men den ble fullstendig ødelagt under jordskjelvet i 1693. I dag æres hun spesielt i kirken Santa Tecla i distriktet Santuzzi, den nordlige delen av byen Carlentini, men i umiddelbar nærhet av Lentini.

Hun feires hvert år den 10. januar, som er den tradisjonelle dødsdagen. Festlighetene holdes av ulike grunner på den tredje søndagen i oktober hvert år. Hennes attributter er et kors og en olivengren.

Kilder: it.wikipedia.org, benedettidalsignore.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. juli 2012

av Per Einar Odden publisert 18.07.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06