Den hellige Theodechilde av Jouarre (d. ~662)

Minnedag: 10. oktober

Den hellige Theodechilde (Thelchide, Telchilde, Theochilda) ble født en gang på 600-tallet ved Soissons i det nordlige Gallia. Hun var datter av den kongelige kommandanten Betto, og hennes bror var den hellige Agilbert, som skulle bli biskop av Dorchester i England og senere av Paris. De kom fra en frankisk aristokratisk familie som hadde mange innflytelsesrike slektninger. Deres fettere (eller onkler) var de tre brødrene Ado, Dodo og Rado (fr: Adon, Dadon et Radon), høye tjenestemenn ved hoffet som forlot dette livet for å bli klostergrunnleggere. Den hellige Ado (Audo) grunnla klosteret Jouarre i Brie, Dodo grunnla klosteret Rebais (Seine-et-Marne) før han ble erkebiskop av Rouen og skiftet navn og ble den berømte hellige Audoenus (Ouen), mens Rado grunnla klosteret Reuil-en-Brie (Seine-et-Marne). Ado og Dodo var som barn velsignet av den hellige Kolumban, en hendelse som gjorde et uutslettelig inntrykk. Andre slektninger var den hellige Evergislus, fremtidig biskop av Meaux, og den hellige Agilberta, andre abbedisse av Jouarre

Ado grunnla klosteret Jouarre i Brie, som i begynnelsen var et kloster for menn. Noen år senere kom det nonner til, og de etablerte seg i uthusene til det første klosteret. I tillegg til Ados hellige søster Balda sluttet hans hellige stemor Moda og hans hellige nieser (eller kusiner eller i det minste slektninger) Agilberta og Theodechilde seg til kvinnekommuniteten. Dermed ble Jouarre et av de første dobbeltklostrene, på samme tid som Faremoutiers (Seine-et-Marne) og Remiremont (Vosges), hvor menn og kvinner leve et monastisk liv på samme sted i separate bygninger.

I et dobbeltkloster var abbedissen den øverste lederen. Den første abbedissen av Jouarre var Theodechilde, og da hun døde rundt 662, overtok slektningen Agilberta (d. ca 680). Theodechilde ble gravlagt i den praktfulle merovingiske krypten Saint-Paul nær klosteret. Biskop Philippe Cospéan av Lisieux (1635-46) skrinla hennes og hennes forgjengers levninger i 1617 og satte dem ut for offentlig venerasjon. Hennes minnedag er 10. oktober.

Kilder: Ados og Agilbertas biografier - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 06.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05