Den hellige Turibius Romo González (1900-1928)

Minnedag: 21. mai

Turibius Romo González (1900-1928) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Turibius Roma González (sp: Toribio) ble født den 16. april 1900 i Santa Ana de Guadalupe i sognet Jalostotitlán i bispedømmet San Juan de los Lagos i delstaten Jalisco i Mexico. Han begynte på seminaret i San Juan de Lagos i en alder av 13 år. I 1920 flyttet han over til seminaret i Guadalajara, hvor han var en god student, medlem av Katolsk Aksjon og utmerket seg i sosialt arbeid. Han ble presteviet den 23. desember 1922. Han arbeidet i et apostolat blant arbeidere og var talsmann for eukaristisk fromhet. En tid arbeidet han sammen med den hellige p. Justin Orona i Cuquío i delstaten Jalisco.

Han ble i 1927 overført til småbyen Tequila i erkebispedømmet Guadalajara i delstaten Jalisco, hvor han var kapellan med en sogneprests funksjoner. Han etablerte sin bolig og oratorium (bønnerom) i en nedlagt fabrikk der. På grunn av forfølgelsene og de alltid tilstedeværende farene, ba den unge presten konstant om at Gud ville gi ham mot og at han måtte bli uten frykt. Han sa til sin søster: «Jeg er feig, men hvis Gud en dag ønsker at jeg skal bli drept, håper jeg at han vil gi meg en rask død med bare nødvendig tid til å be for mine fiender».

Den 23. februar 1928 syntes han å være svært travel, og etter messen dagen etter sa han til sin søster at hvis noen kom for å treffe ham, måtte hun si at han var opptatt eller en smule syk. «Jeg ønsker å få alt i orden». Han arbeidet hele dagen og natten etter, og da søsteren irettesatte ham for å arbeide for hardt og sa at han kunne gjøre seg ferdig dagen etter, insisterte han på å fortsette. Han avsluttet arbeidet rundt klokken fire om morgenen søndag den 25. februar.

Øynene var nesten lukket av tretthet, men oratoriet var klart for messe. Han sa til søsteren at han ville hvile litt før han feiret messen. Klokken fem om morgenen kom noen tropper fra federales og agraristas inn i byen og tvang postmannen til å vise dem hvor stedet for den hemmelige messen var. De overrasket p. Romo og skjøt ham i sengen. Den andre salven drepte ham da han falt i armene på sin søster Maria. Soldatene rev klærne av presten og kastet det nakne liket foran rådhuset i Tequila.

Turibius ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:54