Den hellige Ursinus av Bourges (d. ~280?)

Minnedag: 9. november

Den hellige Ursinus av Bourges (d. ~280?)
Skytshelgen for Bourges

Den hellige Ursinus (fr: Ursin) var ifølge legenden en av mange disipler av Kristus som ble sendt av apostlene for å bli biskoper i Gallia. Franskmennene elsker jo å kalle sitt land for «Kirkens eldste datter» (la fille aînée de l'Église), og det oppsto tidlig behov for å pynte litt på historiene for å flytte kristningen av Frankrike til apostlenes tid. Mange av de tidligste franske helgenene ble utstyrt med biografier som flyttet dem flere århundrer frem i tid og identifiserte dem med skikkelser som var nevnt i Bibelen.

Andre av disse helgenene i tillegg til Ursinus er de hellige Altinus av Orléans, Aurelian av Limoges, Austremonius av Clermont-Ferrand, Fronto av Périgueux, Gatian av Tours, Martial av Limoges, Paulus av Narbonne, Restitutus av Saint-Paul-Trois-Châteaux, Trofimus av Arles, Zacharias av Vienne og Nikasius av Vexin.

Legenden forteller at Ursinus opprinnelig het Nathaniel, at han var en venn av apostelen Filip, at han leste fra Skriften ved den siste nattverd, at han var til stede ved den hellige protomartyren Stefans martyrium og at han var en av de mange misjonærene som ble sendt til Gallia av den hellige Peter.

Det som derimot er sikkert, er at Ursinus virket på 200-tallet og at han var den første biskopen av Bourges. Han skal ha dødd den 29. desember rundt 277/280. Den hellige biskop Germanus av Paris foretok en translasjon av Ursinus' relikvier. Hans minnedag er 9. november. I Berry feires han på dødsdagen 29. desember samt 9. november (en translasjonsdag?), mens han i bispedømmene Lisieux, Bayeux og Rouen feires den 11. juni.

av Webmaster publisert 21.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:54