Den hellige Zacharias av Vienne ( -~106)

Minnedag: 27. mai

Den hellige Zacharias skal ha fulgt den hellige Crescens fra Lilleasia til Gallia i det første århundret. Crescens ble den første biskop av Vienne, og før han dro videre, konsekrerte han Zacharias til sin etterfølger. Deretter forkynte Zacharias evangeliet rundt Vienne.

Han led martyrdøden rundt 106 ved å bli steinet til døde etter ordre fra den romerske prefekten Pompeius under keiser Trajan (98-117).

Franskmennene ynder jo å kalle sitt land for «Kirkens eldste datter», og det oppsto tidlig behov for å pynte litt på historiene for å flytte kristningen av Frankrike til apostlenes tid. Mange av de tidligste franske helgenene ble utstyrt med biografier som flyttet dem flere århundrer frem i tid og identifiserte dem med skikkelser som var nevnt i Bibelen eller som en av de 72 disiplene. I virkeligheten levde Crescens og Zacharias på slutten av 200-tallet, for den hellige Verus I, den fjerde biskop av Vienne, kan tidfestes til 314.

Zacharias nevnes i Ado av Viennes martyrologium. I likhet med alle de 45 første biskopene av Vienne til og med den hellige Wilicarius (d. 765) regnes han som helgen. Hans minnedag er 27. mai.

En kilde sier at han var den åttende biskop av Vienne.

av Webmaster publisert 09.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:55