DiNARDO Daniel Nicholas (1949 - )

Kardinalprest. Erkebiskop av Galveston-Houston i Texas i USA (2006- ). President for den amerikanske bispekonferansen (2016- ).

Født: Daniel Nicholas DiNardo ble født den 23. mai 1949 i Steubenville i delstaten Ohio i USA. Han var sønn av Nicholas DiNardo og Jane Green. Han har en tvillingsøster, Margaret, en eldre bror, Thomas, og en yngre søster, Mary Anne. Hans familie flyttet til Castle Shannon i bispedømmet Pittsburgh. Han fikk sin første skolegang på St. Anne Grade School i Castle Shannon (1955-63) og på The Bishop's Latin School, en jesuittisk skole i Pittsburgh (1963-67). Deretter påbegynte han sine prestestudier ved Saint Paul Seminary i Pittsburgh og Duquesne University (1967-69).

Han fortsatte ved The Catholic University of America i Washington DC, hvor han i 1969 vant et Basselin Scholarship for filosofiske studier. På The Catholic University tok han gradene Bachelor of Arts (B.A.) og Master of Arts (M.A.) i filosofi. Deretter flyttet han til North American College i Roma og studerte videre ved Det pavelige universitetet Gregoriana i Roma, hvor han tok en bachelor-grad i teologi (S.T.B.). Han studerte patristikk ved Augustinianum i Roma og tok der lisensiatgraden i teologi (S.T.L.).

Prest: Han ble presteviet den 16. juli 1977 for bispedømmet Pittsburgh i Pittsburgh i Pennsylvania. Deretter arbeidet han i tre år som kapellan ved St. Pius X Church i Pittsburgh og deretter i tre år som assisterende kansler i bispedømmet Pittsburgh og deltids professor ved St. Paul Seminary. I 1984 ble han hentet til Vatikanet, hvor han arbeidet i Bispekongregasjonen til desember 1990. Samtidig var han direktør for Villa Stritch (1986-89), som huser amerikanske sekularprester som arbeider for Den hellige Stol, og han underviste også i metodikk for førsteårs teologistudentene ved Det pavelige North American College.

Tilbake i Pittsburgh ble han i 1991 utnevnt til assisterende direktør for det katolske skolevesen i bispedømmet. Samtidig arbeidet han i menighetssjelesorgen som co-administrator av sognet Madonna del Castello Church i Swissvale, og i 1994 ble han den første sognepresten i Sts. John and Paul Church i Franklin Park-Marshall Township i Pittsburgh. Han var også tilknyttet presteseminaret St. Paul. Han var medlem av bispedømmets teologiske kommisjon og presterådet.

Biskop: Han ble den 19. august 1997 utnevnt av pave Johannes Paul II (1978-2005) til koadjutor-biskop av Sioux City i Iowa. Han ble bispeviet den 7. oktober 1997 i katedralen The Nativity of Our Lord Jesus Christ i Sioux City av Lawrence Donald Soens, biskop av Sioux City. Medkonsekratorer var biskop Donald William Wuerl av Pittsburgh (fra 2006 erkebiskop av Washington DC) og biskop Raymond Leo Burke av La Crosse (fra 2003 erkebiskop av Saint Louis). Da biskop Soens gikk av den 28. november 1998, etterfulgte DiNardo ham automatisk som biskop av Sioux City.

Den 16. januar 2004 utnevnte pave Johannes Paul II ham til koadjutor-biskop av Galveston-Houston. Han fikk rang av erkebiskop og tittel som koadjutor-erkebiskop da bispedømmet den 29. desember 2004 ble elevert til metropolitan-erkebispedømme. Da erkebiskop Joseph Anthony Fiorenza (1984-2006) gikk av den 28. februar 2006, etterfulgte DiNardo ham automatisk som erkebiskop av Galveston-Houston. Han er medlem av ad hoc-komiteen i bispekonferansen for bruken av katekismen. Han er også bispekonferansens rådgiver for The National Association of Pastoral Musicians. Han er styremedlem for The Catholic University of America i Washington DC og for The National Catholic Partnership for Persons with Disabilities i Washington DC.

Kardinal: Han ble kreert til kardinalprest i pave Benedikt XVIs andre konsistorium den 24. november 2007. Han sto som nummer seksten på listen over de nye kardinalene. Hans titularkirke er Sant'Eusebio. Denne kirken var tidligere titularkirke for kardinal Franz König (1905-2004).

Denne utnevnelsen var en overraskelse. Mange hadde regnet med at den nye erkebiskopen av Washington DC, Donald William Wuerl, ville bli kardinal, men der hadde de en erkebiskop emeritus, kardinal Theodore McCarrick, som fortsatt var svært aktiv, og utnevnelsen er kanskje et tegn på at tyngdepunktet i Kirken i USA flyttes sørover.Wuerl ble kardinal i 2010.

Den 15. november 2016 ble han valgt til president for den amerikanske bispekonferansen for en treårsperiode etter Joseph E. Kurtz, erkebiskop av Louisville (2013-16).

Kilder: Miranda, diogh.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Oppdatert: 18. november 2016

av Webmaster publisert 29.11.2007, sist endret 18.11.2016 - 14:12