LORI William Edward (1951- )

Erkebiskop av Baltimore i USA (2012- )

Født: William Edward Lori ble født den 6. mai 1951 i Louisville i delstaten Kentucky i USA. Han gikk på seminaret Saint Pius X i Erlanger i Kentucky, hvor han tok en bachelorgrad i 1973. Han tok graden M.A. ved Mount Saint Mary’s Seminary og doktorgraden STD ved The Catholic University of America i Washington D.C., hvor han nå er styreformann. Han er også styreformann for Sacred Heart University i Fairfield i delstaten Connecticut, og han er også Supreme Chaplain for The Knights of Columbus.

Prest: Lori ble presteviet for erkebispedømmet Washington den 14. mai 1977 av kardinalerkebiskop William Wakefield Baum (1973-80). Hans første utnevnelse var som kapellan i sognet St. Joseph i Landover i delstaten Maryland. Deretter hadde han en rekke stillinger i erkebispedømmets kanselli, inkludert som generalvikar, moderator av kurien og sekretær for kardinalerkebiskop James Hickey (1980-2000).

Biskop: Den 28. februar 1995 ble han utnevnt av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) til hjelpebiskop i Washington og titularbiskop av Bulla. Han ble bispeviet den 20. april 1995 av kardinal James Aloysius Hickey, assistert av kardinal William Wakefield Baum og biskop William George Curlin av Charlotte i North Carolina (1994-2002). Han valgte som bispemotto In Caritate Servire. Den 23. januar 2001 utnevnte pave Johannes Paul II ham til den fjerde biskop av Bridgeport i Connecticut etter biskop Edward Egan, som ble utnevnt til erkebiskop av New York (2000-09) og senere kardinal. Han ble innsatt i sitt embete den 19. mars 2001.

Den 20. mars 2012 utnevnte pave Benedikt XVI ham til den sekstende erkebiskop av Baltimore i delstaten Maryland etter erkebiskop Edwin Frederick O’Brien (2007-11), som gikk av i november 2011 for å bli stormester for Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem (2011- ) og senere kardinal. Han ble innsatt i dette embetet den 16. mai 2012.

Lori regnes som svært konservativ. Han er medlem av komiteen for Pro-Life aktiviteter og komiteen for Troslæren i den amerikanske bispekonferansen. Han er en av talsmennene for amerikanske katolikkers motstand mot president Obamas utvidelse av prevensjonsytelsene. I denne rollen leder han også den amerikanske bispekonferansens Adhockommisjon for religionsfrihet. Denne kommisjonen befatter seg med tendenser i lovgivningen som setter religiøse oppfatninger og verdier under press. Som eksempel nevnte presidenten for bispekonferansen, kardinal Timothy Dolan, abort og homofile ekteskap.

Som en av de fremste kirkerettekspertene i USA var Lori en betydelig bidragsyter til utarbeidelsen av bispekonferansens nulltoleransepolitikk overfor seksuelt misbruk. Da Obamas regjering i januar presenterte statlige regler for sykeforsikring som ga arbeidsgivere ansvaret for kostnader til «reproduktiv helse», spesielt prevensjonsmidler. Religionssamfunn var riktignok unntatt, men ikke konfesjonsbundne sykehus eller skoler. Erkebiskop Lori kommenterte denne plikten med ordene at det var like absurd som «å gå inn i en koscher delikatessebutikk og be om en skinkesandwich».

Kardinal: Baltimore nyter spesiell anseelse som det eldste bispesetet i USA. Fire av de så langt femten biskopene siden 1789 har vært kardinaler. Det er derfor en mulighet for at Lori også blir kreert til kardinal.

Kilder: en.wikipedia.org, washingtontimes.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 29.06.2012, sist endret 29.06.2012 - 23:42