Påvens ber för företrädare och anhöriga avlidna

Efter alla helgons dag 1 november firade den katolska kyrkan 2 november alla själars dag, då man ber för de avlidna och besöker kyrkogårdarna. I samband med middagsbönen "angelus", som Johannes Paulus II ledde från sitt fönster mot Petersplatsen, sade han att "döden är inte sista ordet om människans öde. Människan är skapad för ett liv utan gränser, som går i uppfyllelse i Gud."

Den blivande påven Karol Wojtyla prästvigdes 26 år gammal 1 november 1946, på alla helgons dag, och firade sin första mässa 2 november alla själars dag i kryptan i domkyrkan i Kraków i Polen. Påven berättar själv om sin prästvigning och första mässa under allhelgonahelgen 1946 i sin självbiografiska bok "Gåva och mysterium", som snart kommer ut i svensk översättning på bokförlaget Catholica.

Påvens egna föräldrar är begravda på Rakowice-kyrkogården i Kraków, och han besökte deras gravar 9 juni i fjol under sitt senaste besök i hemlandet Polen. Hans mor Emilia avled redan 1929, hans far 1941.

På lördagskvällen gick Johannes Paulus II ned i Peterskyrkans krypta och bad för sina förträdare.

Vatikanradioen//OB/3.11.97

av Webmaster publisert 04.11.1997, sist endret 04.11.1997 - 09:20