Første juledag fridag i 1997

Cubas president Fidel Castro har bestemt at første juledag i år skal være alminnelig fridag, opplyste Cubas statlige nyhetsmedier søndag. Det var lørdag kveld Castro sa til parlamentet at første juledag unntaksvis skal feires som helg "som en gest foran pavebesøket og mot de kristne", skrev ungdomsavisen Juventud Rebelde. I følge nyhetsbyrået Pressa latina skal kubanske medier publisere et julebudskap som paven kommer til å sende.

Forholdet mellom kirke og stat på Cuba har vært spent siden revolusjonen i 1959. Castro erklærte Cuba som en ateistisk stat i 1962, og i 1969 forsvant første juledag som fridag, da Cuba forsøkte å oppnå en rekordstor sukkerhøst. Siden har 25. desember vært vanlig arbeidsdag i landet.

Vatikanets pressetalsmann sa på søndag at han var glad over vedtaket. "Jeg vil uttrykke tilfredshet og takknemlighet for en beslutning som var sterkt etterlengtet av folket og den katolske Kirke på Cuba", sa Joaquin Navarro-Valls til nyhetsbyrået Reuters. Statlige kubanske medier understreker at julen blir helligdag bare i år. Vatikanets pressetalsmann kommenterte: Vi er takknemlige for dette og forhåpningsfulle for fremtiden. Vi får se."

Paven skal besøke Cuba fra 21. til 25. januar. For et år siden uttrykte han ønske om at første juledag skal bli helligdag gjennom sin statssekretær, Angelo Sodano, som besøkte landet. Paven og Castro møttes første gang i Vatikanet i november 1996. Castro sa også at regjeringen skal hjelpe til med å organisere transporten til pavemessene i byene Havanna, Santa Clara, Camaguey og Santiago de Cuba. Cuba er det eneste spansktalende landet i Latin-Amerika som paven ikke har besøkt.

Kilde: Vatikanradioen (OB)/VG; O: pe

av Webmaster publisert 16.12.1997, sist endret 16.12.1997 - 18:57