Max Thurian hedret

Den 18. desember hedret blant annet Birgittasøstrene og kardinal Ratzinger minnet om Max Thurian, som døde i 1996 etter å ha satt dype spor i økumenikken, arbeidet for kristen enhet. En bok med en samling artikler om økumenikk ble presentert på jesuittenes Gregoriana-universitet i Roma.

Max Thurian døde i august 1996, 75 år gammel. Han kom fra Sveits og var i 1942 en av broder Roger Schutz' første ledsagere i det økumeniske klosteret i Taizé. Sammen med broder Roger var han observatør ved Det annet Vatikankonsil (1962-65). Han var opprinnelig protestant, men ble i 1987 viet til katolsk prest og bosatte seg i Napoli. De siste årene var han en flittig gjest i Roma, der han ble benyttet av flere ulike kontor i kurien. I sine siste år bodde han ofte hos Birgittasøstrene ved Piazza Farnese i Roma. Moder Tekla Famiglietti, som leder den såkalte svenske grenen av Birgittaordenen, lærte ham godt å kjenne og knyttet ham til det økumeniske senteret i Farfa nord for Roma.

Farfa-senteret og Birgittasøstrene sto som vertskap for presentasjonen. Boken ble presentert av to personer som kjente Max Thurian godt: troslærekongregasjonens prefekt, kardinal Joseph Ratzinger, og den pavelige husteologen George Cottier. "Han utstrålte først og fremst en dyp stillhet, livsglede og hjertets fred. Hans åndelige holdning sprang frem av liturgien. Man kjente at for ham var enheten ikke bare et praktisk intellektuelt eller teologisk problem. Han brant av en indre pasjon og lengsel etter å ta del i Kristi egen bønn for enheten", skriver kardinal Ratzinger i sin innledning til boken.

Kilder: Vatikanradioen/OB 19.12.97; o: pe

av Webmaster publisert 22.12.1997, sist endret 22.12.1997 - 15:22