Castro gir paven sendetid på tv

Etter et seks timer langt møte med kubanske kirkeledere den 18. desember gikk Cubas president Fidel Castro med på å gi Kirken sendetid på tv for å forberede pavens besøk 21.-25. januar. Det sa den kubanske Kirkens leder, kardinal Jaime Ortega, til den italienske avisen La Repubblica på søndag. Kardinal Ortega, som er erkebiskop av Havanna, sa at Castro har lovt å garantere paven full frihet under besøket på Cuba.

"De lovte oss plass i massemedia i januar for å forberede besøket. Det er bra. De lovte at pavens ankomst til Havanna skal sendes på tv. Vi ser alt dette som et steg i en kontinuerlig prosess."

Foran pavens besøk har Castro lovt at første juledag i det minste i år skal være alminnelig helligdag, for første gang siden 1969, og at en julehilsen som paven har sendt til det kubanske folk, skal spres av kubanske medier.

"President Castro forsikret oss at paven skal tas imot av hele folket og ha full frihet til å uttale seg, forflytte seg og gjøre hva han vil", sa kardinal Ortega.

Den 71-årige Fidel Castro, som studerte hos jesuittene, møtte den 77-årige Johannes Paul II i november i fjor. Cuba ble raskt forvandlet til en sosialistisk stat etter Castros revolusjon i 1959. Kirkelige skoler ble overtatt av staten. Men i den siste tiden har Castro vært opptatt av å vise at det ikke er et religionsfiendtlig land paven skal besøke i januar. Møtet med kirkelederne var det første på 12 år.

Kilde: Vatikanradioen/OB 22.12.97; o: pe

av Webmaster publisert 23.12.1997, sist endret 23.12.1997 - 21:31