Paven protesterer mot mord på prest

Søndag protesterte paven mot mordet på en kroatisk katolsk misjonsprest i Rwanda, som har forsøkt å forsone hutuer og tutsier. "Enda et offer er føyd til den lange listen over misjonærer som har vist sin kjærlighet til Kristus og det afrikanske folket gjennom å ofre sitt liv", sa Johannes Paul II i forbindelse med den ukentlige middagsbønnen Angelus.

Pater Vjeko Curic var en omkring 40 år gammel fransiskanerprest og ble myrdet lørdag kveld i Kigali. Vatikanets misjonsnyhetsbyrå Fides oppga at han ble skutt av en passasjer i sin egen bil mens han kjørte gjennom byen. Han ble truffet av sju pistolskudd. De to mennene som gjennomførte attentatet flyktet deretter fra stedet. Kirkelige kilder sier at pater Curic hadde arbeidet i Rwanda i 17 år, og at han har fryktet for sitt liv siden 1994, da han ble drapstruet av hutu-ekstremister for sitt arbeid med å redde tutsier fra folkemordet i 1994, da omkring 800.000 rwandere ble drept, de fleste tutsier. I fjor overlevde han et angrep på sitt hjem. I fjor ble en prest fra Canada, en nonne fra Belgia og tre nonner fra Kongo myrdet i det nordøstre Rwanda.

Pater Curic er en av de mange munker og nonner som har ofret sitt liv av kjærlighet til Kristus og til medmenneskene, påpekte paven, som i år for andre gang feiret Kyndelsmesse (Herrens fremstilling) som "Ordenslivets dag". Han innstiftet denne tradisjonen i fjor for å rette hele Kirkens oppmerksomhet på ordenslivet. På Kyndelsmesse feirer Kirken minnet om da Josef og Maria bar frem Jesusbarnet i tempelet førti dager etter fødselen. Ordet "kyndel" kommer av det latinske candela = lys, og i messen pleier man å tenne og velsigne stearin- og vokslys.

Vatikanradioen/OB o: pe

av Webmaster publisert 06.02.1998, sist endret 06.02.1998 - 14:56