To dødsfall i kardinalkollegiet

Søndag 1. mars døde erkebiskopen av Lyon, kardinal Jean Balland, 63 år gammel. Han var en av de kardinalene som paven utnevnte den 21. februar.

Lørdag døde erkebiskopen av Buenos Aires, kardinal Antonio Quarracino, 74 år gammel. Han ble erkebiskop av Buenos Aires i 1990 og kardinal i 1991.

Kardinalkollegiet har nå 163 medlemmer, hvorav 120 er under 80 år og dermed har stemmerett i et pavevalg. Det er nøyaktig det foreskrevne maksimale antallet. Under et konsistorium på St. Petersplassen den 21. februar utnevnte pave Johannes Paul II 20 nye kardinaler, noe som gjorde at det fantes 122 kardinaler med stemmerett. Men kollegiet skulle snart være nede i det foreskrevne antall, på grunn av at flere kardinaler nærmer seg aldersgrensen: De italienske kardinalene Salvatore Pappalardo, Giovanni Canestri og Giovanni Cheli fyller alle 80 år i september og oktober 1998.

Men det skulle altså bli dødsfall og ikke fødselsdager som reduserte antallet stemmeberettigede til det foreskrevne. Kardinal Quarracino er den andre argentinske kardinal som har dødd i løpet av kort tid; den 5. februar døde pensjonert kuriekardinal Eduardo Pironio, 77 år gammel.

De yngste kardinalene er begge 53 år gamle. Det er erkebiskopen av Sarajevo i Bosnia, Vinko Puljic, og erkebiskopen av Wien i Østerrike, Christoph Schönborn O.P., som ble utnevnt den 21. februar.

(Vatikanradioen/OB 2.3.98; Katolsk Orientering 4/1998 o: pe)

av Webmaster publisert 06.03.1998, sist endret 06.03.1998 - 09:01