Paven saligkårer kardinal Stepinac i Kroatia i oktober

Zagreb (KAP) - Pave Johannes Paul II skal den 2. til 4. oktober 1998 besøke Kroatia for annen gang, og skal da saligkåre den kroatiske kardinal Alojzije Stepinac, som døde i husarrest i 1960. Det kunngjorde Zagrebs erkebiskop Josip Bozanic i går. Saligkåringen skal finne sted lørdag på 3. oktober på pilegrimsstedet Marija Bistrica nær Zagreb.

Deretter skal Pave Paul II til Split. Denne Dalmatias hovedby ble grunnlagt i 295 av den romerske keiser Diokletian (hqn som få år senere satte i verk en av de blodigste av de romerske kristenforfølgelser), og har en lang kirkelig tradisjon.

Alojzije (=Aloysius) Stepinac ble født i 1898 i Krasic nær Zagreb, og ble presteviet i 1930. Allerede fire år etter ble han utnevnt til koadjutor-erkebiskop for Zagreb, med etterfølgelsesrett. Da Zagrebs erkerbiskop Anton Bauer døde i 1937, rykket Stepinac opp som ordinær erkebiskop.

Under Den annen Verdenskrig hildte erkebiskop Stepinac velkommen opprettelsen av en uavhengig kroatisk stat, men ikke den nye stats avhengighet av Nazi-Tyskland. Etter kort tid begynte de regjerende «Ustasji» å forfølge jøder og ortodokse serbere på det grusomste. Erkebiskop Stepinac protesterte mot Ante Pavelics og hans kroatiske fascisters utryddelsesfelttog mot ikkekroatiske folkegrupper. Etter at den beryktede konsentrasjonsleiren Jasenovac ble opprettet i 1942, lyktes erkebiskop Stepinac i å redde mange tusener av serbere, jøder, sigøynere og slovener fra den sikre død.

Da kommunistene kom til makten etter krigen, trodde de til å begynne med at de ville få et samarbeidsvillig verktøy i erkebiskop Stepinac. Men Stepinac motsatte seg Titos krav om å løsrive den kroatiske katolske kirke fra Roma og omdanne den til en uavhengig «nasjonalkirke». Titos regime tok da til å bekjempe Stepinach på det heftigste, og skjelle ham ut som «fascist». Den 18. september 1946 ble han arrestert, og etter en skueprosess den 11. oktober 1946 dømt til 16 års fengsel. I 1951 ble han løslatt, men levde så frem til sin død i husarrest i sin hjemby Krasic. I 1953 utnevnte Pave Pius XII han til kardinal. Han døde den 10. februar 1960 i Krasic.

Hans etterfølger, erkebiskop Franjo Seper, begynte i 1969 med forberedelsene til en saliggjøringsprosess. Vatikanets kongregasjon med ansvar for saligkåringer åpnet først i 1980 for en offisiell prosess, antagelig fordi «tilfellet Stepinac» i årevis ble benyttet av det jugoslaviske kommunistregime som et hovedstridspunkt i forholdet til den katolske kirke. I oktober 1991 innsatte Vatikanet en ny postulator for saligkåringsprosessen, og fra nå av gikk saken raskt fremover. I september 1994 besøkte Pave Johannes Paul II Zagreb, og talte da varmt og rosende om kardinal Stepinacs person og virke.

av Webmaster publisert 09.05.1998, sist endret 09.05.1998 - 17:20