Demonstrasjon for gjeldsettergivelse i år 2000

London (KAP) - Rundt G8-toppmøtet i Birmingham deltok mellom 70 og 80.000 mennesker i den hittil største demonstrasjonen for å ettergi gjelden til de fattigste statene i sør i det hellige år 2000. Kampanjen for gjeldsettergivelse drives av kirkelige og utviklingspolitiske grupper. Til tross for den virkningsfulle demonstrasjonen kom det på toppmøtet for de sju viktigste industrinasjonene pluss Russland ikke til noen avgjørelse når det gjaldt ettergivelse av gjeld.

Som representant for den østerrikske «Erlaßjahr 2000»-bevegelsen var koordinatoren for den kirkelige kampanjen for gjeldsettergivelse, Martina Neuwirth, i Birmingham. I de kommende dagene vil de andre medlemmene av en arbeidsgruppe for ettergivelse av gjeld innen CIDSE, den internasjonale organisasjonen for katolske utviklingsorganisasjoner, samtale om den videre fremgangsmåten til de katolske hjelpeorganisasjonene. CIDSE har for kort tid siden sammen med Caritas Internationalis lagt frem et forslag til gjeldsettergivelse, som ble presentert for offentligheten i tysk utgave i Innsbruck av den nye «Caritas-biskopen», dr. Alois Kothgasser.

1,43 millioner underskrifter

Det store antall demonstranter i Birmingham overgikk alle organisasjonens forventninger. De mellom 70 og 80.000 deltakerne dannet en mer enn ti kilometer lang «menneskelenke» rundt konferansesenteret («Chain to break the Chains of Debt»), og 1.430.000 underskrifter for ettergivelse av gjelden ble overlatt til den britiske ministeren for utviklingshjelp, Claire Short.

Ann Pettifor, direktør for den britiske «Jubilee 2000»-kampanjen, anså at hovedresultatet av «mot-toppmøtet» var at gjeldsettergivelse igjen står på den politiske dagsordenen. «Regjeringssjefene flyktet fra menneskelenken. Om ettermiddagen møttes de utenfor byen, og ikke som etter de opprinnelige planen i konferansesenteret. Men de slipper ikke unna våre krav, for kampanjen vil fortsette internasjonalt».

Den som bremset i Birmingham, var fremfor alt den tyske forbundskansleren Helmut Kohl. Den britiske statsministeren Tony Blair hadde foran toppmøtet foreslått at sju av de fattigste, Burundi, Rwanda, Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Liberia, Sierra Leone og Somalia, straks skulle få sin gjeld etterlatt. Kohl skal ha svart i Birmingham at man ikke kan tenke på en gjeldsettergivelse i Afrika uten også å overveie en ettergivelse for «reformstatene» i Europa, det vil si de tidligere kommunistlandene. Til det svarer kretser i «Erlaßjahr 2000»-bevegelsen at Polen allerede har fått ettergitt 50% av sin gjeld «av demokratipolitiske grunner».

Fotball var viktigere

Organisatorene av «Chain to break the Chains of Debt»-demonstrasjonen hadde også innbudt kardinal Basil Hume og den anglikanske primas, erkebiskop George Carey, til å delta. Begge unnskyldte seg med at de allerede hadde en avtale. Senere viste det seg at begge erkebiskopene måtte være til stede på den tradisjonsrike FA-cupfinalen i fotball på Wembley mellom Arsenal og Newcastle United. Arsenal kommer fra erkebiskop Careys hjemlige bydel i London, mens den nordengelske byen Newcastle er kardinal Humes hjemby. [Fotballinteresserte vet naturligvis at erkebiskopen i dette tilfelle slo kardinalen 2-0].

Kathpress 17.5.98, o: pe

av Webmaster publisert 17.05.1998, sist endret 17.05.1998 - 21:42