Kvinne som motsatte seg voldtekt saligkåres

(KAP) En ung italiensk kvinne som i 1944 motsatte seg et voldtektsforsøk og ble myrdet, blir saligkåret av Pave Johannes Paul II på søndag (24. mai). Dette skjer mens Paven besøker Torino. Der skal han også besøke «La Santa Sindone» - likkledet i Torino.

Teresa Bracco ble drept den 28. august 1944. Da gjennomførte den tyske «Wehrmacht» en aksjon mot italienske partisaner i nærheten av Acqui i regionen Piemonte. Hun ble ført bort av en tysk soldat, formodentlig en offiser. Allerede tidligere hadde hun overfor venner klart gitt tilkjenne at hun heller ville dø enn la seg voldta. Da Teresa gjorde heftig motstand, kvalte soldaten henne. Etterpå skjøt han flere kuler inn i liket og knuste hodet hennes under støvelen. På hjemstedet ble hun etter kort tid foræret som en forbilledlig kristen på grunn av sin fromhet og sin modige motstand. Teresa Braccos martyrium belyser et av de mest dystre kapitler av Den annen Verdenskrig. Etter at Mussolini ble styrtet den 25. juli 1943, inngikk Italia en våpenstillstandsavtale med de allierte. Den skulle tre i kraft 8. september. Men før de allierte kunne dra fordel av den, hadde tyske tropper okkupert Italia, og de italienske okkupasjonssoner i Jugoslavia, Albania, Hellas og Frankrike. Nazistene gikk særlig brutalt frem mot sine tidligere allierte. -Titusener av italienske soldater ble myrdet (f.eks. på den greske øya Kaphallinia/Cefalonia) eller sendt til konsentrasjonsleirer. Blant ofrene var også dusinvis av katolske prester og ordenssøstre som gikk inn i martyriet sammen med sine menigheter.

av Webmaster publisert 21.05.1998, sist endret 21.05.1998 - 23:16