Indianerleder drept

Rio de Janeiro (KAP) - I Brasil er på nytt en kjent indianerleder myrdet. Francisco de Assis Araujo fra Xucuru-stammen ble lokket i bakhold av ennå ukjente gjerningsmenn og drept med fire skudd, melder det katolske Indianermisjonsrådet CIMI i Rio de Janeiro. Ugjerningen fant sted i Pesqueira i delstaten Pernambuco. Indianerlederen mottok allerede for flere år siden mordtrusler fra de store landeierne, fordi han kjempet for indianerbefolkningens rett til jord. Xucuru-stammen har etter oppgaver fra CIMI råderett over bare 2.000 av i alt 27.555 hektar i sitt land. Stammen har blitt fordrevet fra sine opprinnelige bosetninger av de store landeierne og industrikonsernene.

Siden 80-årene har de fattige landarbeiderne i Brasil kjempet mot fordrivelsen fra sine områder og for en jordreform. Etter kirkelige oppgaver er mer enn tusen mennesker drept i kampene. De eiendomsløses bevegelse har for lenge siden skrevet til pave Johannes Paul II at mordene for det meste blir utført på oppdrag fra de store jordeierene og nesten aldri blir sonet for. Ca 4,8 millioner bondefamilier lever i Brasil uten å eie jord. Samtidig blir rundt 182 millioner hektar land som eies av de store landeierne, ikke brukt.

Kathpress 22. mai 1998, o: pe

av Webmaster publisert 24.05.1998, sist endret 24.05.1998 - 20:40