Biskop trekker seg fra forhandlingsgruppe i Chiapas

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS, Mexico (CWSNews.com) - Biskopo Samuel Ruiz av San Cristobal de las Casas i Mexicos sydlige provins Chiapas gikk på søndag av som leder for en kommisjon som forhandlet om fred mellom regjeringen og indianske zapatist-opprørere.

Biskop Ruiz ble ofte kritisert av regjeringen, som beskyldte ham for å nære sympati for opprørerne. Lederen for regjeringens forhandlingsdelegasjon hevdet bestemt at de ikke hadde undergravet Den nasjonale formidlingskommisjonen (Conai) eller biskop Riuz' arbeid, slik biskopen hadde uttalt da han trakk seg. Det indianske zapatist-opprøret begynte i januar 1994 som en del av kravet om forbedrede rettigheter for indianerne i Chiapas.

"Regjeringen vil være urokkelig i sine forsøk på dialog og forhandlinger med EZLN, en direkte kontakt som ikke på noen måte utelukker assistanse," sa regjeringsforhandler Emilio Rabasa. Conai, som ble stiftet i 1994, kunngjorde at den var oppløst bare timer etter at biskop Ruiz hadde gått av fra komiteen og påberopt seg regjeringens steile holdning og uvilje til å forhandle med zapatist-geriljaen. "Vi fastslår at regjeringen fortsetter å sabotere de nødvendige forutsetninger for dialog og forhandlinger," uttalte en talsmann for Conai.

av Webmaster publisert 10.06.1998, sist endret 10.06.1998 - 15:27