Amedee Grab OSB ny biskop i Chur

Bern (KAP) - Domkapitlet i Chur i Sveits har valgt ny biskop fra den listen på tre kandidater de hadde fått fra Roma. Valget falt på biskop Amedee Grab OSB, nåværende biskop av Lausanne, Genève og Fribourg og formann for den sveitsiske bispekonferansen. Den 68-årige benediktineren blir dermed etterfølger til den omstridte biskop Wolfgang Haas, som i desember i fjor ble utnevnt til erkebiskop av det nyopprettede erkebispedømmet Vaduz i Liechtenstein.

Etter indiskresjoner i mediene i Zürich bekreftet domherre Franz Stampfli onsdag overfor «Radio Z» utfallet av tirsdagens valg, som skulle holdes hemmelig til Vatikanets godkjennelse.

Kannikene (domherrene) trådte sammen tirsdag klokken 10 i Chur, og den apostoliske nuntius i Bern, erkebiskop Oriano Quilici, forela dem listen på tre kandidater som Roma hadde satt opp. Allerede samme kveld siterte avisen Tages-Anzeiger i Zürich «sikre kilder» og meldte at «favoritten Grab» var valgt. De hadde i flere uker beskrevet Grab som favoritt til valget.

Domherre Stampfli beklager at valget ble kjent så raskt gjennom en indiskresjon. Men selve valget skal ha foregått i en svært vennlig atmosfære. Alle i domkapitlet hadde uttalt seg for at dette valget måtte gjøre det mulig med «en ny start» i Chur. Det som talte for biskop Grab, var fremfor alt hans erfaring, som han har samlet seg på den «relativt vanskelige posten» i kalvinistiske Genève. Grab skal være svært forsonlig og åpen for dialog, som ikke bare lytter, men også går inn på argumentene. I offentligheten regnes han som en forsoningens mann med diplomatisk dyktighet.

Etter at valgresultatet ble kjent før tiden, har Vatikanet bestemt seg for å fremskynde behandlingen av godkjennelsen av valget. Det blir offentliggjort fredag den 12. juni.

Antoine-Marie Grab ble født den 3. februar 1930 i Zürich i Sveits og vokste opp i Genève. I 1949 trådte han inn i benediktinerklosteret i Einsiedeln og tok ordensnavnet Amedee. I 1954 ble han presteviet, og i de følgende tiårene underviste han i Sveits og Italia. Fra 1979 til 1983 var han sekretær for den sveitsiske benediktinerkongregasjonen. I 1987 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop i bispedømmet Lausanne-Genève-Fribourg, og i 1995 til biskop for samme bispedømme. Den 1. januar 1998 overtok han som formann i den sveitsiske bispekonferansen. Hans valgspråk er Humanitate et Caritate, «I menneskelighet og kjærlighet».

Kathpress 10. juni 1998; o: pe

av Webmaster publisert 10.06.1998, sist endret 10.06.1998 - 16:17