Amnesty og Kirken krever løslatelse av politiske fanger

London/Lagos (KNA) - Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International og Den katolske kirke i Nigeria har appellert til den nye nigerianske presidenten, general Abdulsalam Abubakar, om å sette fri de politiske fangene og gi avkall på politisk undertrykkelse. Frigivelsen av menneskerettighetsforkjempere ville være et tydelig håpets budskap for nigerianerne og det internasjonale samfunn, erklærte Amnesty onsdag i London. I mellomtiden uttrykte den nigerianske bispekonferansen håp om at diktator Sani Abachas død økte sjansen for at det lenge lovede demokratiet ville innføres i landet. Abacha, som kom til makten ved et militærkupp i 1993, døde mandag av et hjerteattakk.

Bispekonferansens visegeneralsekretær, George Ehusani, sa til det amerikanske katolske nyhetsbyrået CNS i Laos at Kirken er optimistisk til at det nå kan være mulig å holde frie og demokratiske valg i Landet. Det kunne til høsten føre til en fredelig overgang fra militærstyre til demokrati. Ehusani oppfordret den nye regjeringen til å tillate grunnleggelsen av frie politiske partier.

Abacha hadde flere ganger kunngjort en overgang til demokrati, men de fem partiene som ble tillatt å stille til valg hadde alle diktatoren som toppkandidat. Bispekonferansen oppfordret flere ganger Abacha til å trekke tilbake sitt kandidatur, og dermed bevise at han tok demokratiet på alvor.

Kathpress 10. juni 1998; o: pe

av Webmaster publisert 11.06.1998, sist endret 11.06.1998 - 00:43