Forbindelsene kjøligere

Vatikanet (KNA/CWN) - Forbindelsene mellom Den hellige Stol og regjeringen i Israel har blitt kjøligere i følge den tidligere apostoliske nuntius til Det hellige Land, erkebiskop Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, som nylig vendte tilbake til Roma som apostolisk nuntius til Italia. Han sier at den israelske regjeringens beslutning på søndag om å utvide Jerusalems grenser ved å bygge et nytt boligkompleks i et arabisk område er et «svært alvorlig» problem, som vil gjøre ytterligere skade for fredsprosessen.

Imidlertid innrømmet den erfarne vatikanske diplomaten at han hadde endret syn på ett spørsmål: Etter i flere år å ha vært motstander av et pavebesøk til Det hellige Land fordi de politiske forholdene gjorde at det var for tidlig, mener han nå at et besøk fra pave Johannes Paul II nå kunne få fredsprosessen i gang igjen. Pavens besøk er planlagt til Det hellige År 2000.

Den tidligere nuntius anklager også Israel fordi de fortsatt ikke tillater fri tilgang for pilegrimer til de hellige byer Jerusalem, Nasaret og Betlehem. Stadig blir pilegrimer stoppet av militærstillinger mellom Betlehem og Jerusalem. Dessuten har en avtale som sikrer den legale stilling for kirkelige eiendommer, som ble undertegnet i fjor, fortsatt ikke blitt formelt ratifisert.

Erkebiskopen, som var stasjonert i Jerusalem i åtte år, var en nøkkelfigur i forhandlingene som førte til den historiske avtalen i 1993, som opprettet diplomatiske forbindelser mellom Israel og Den hellige Stol.

Catholic World News 23. juni/Kathpress 24. juni 1998; o: pe

av Webmaster publisert 28.06.1998, sist endret 28.06.1998 - 18:59