Nguyen ny president i «Justitia et Pax» etter Etchegaray

Vatikanet (KNA/CWN) - Den 75-årige franske kuriekardinalen Roger Etchegaray gikk onsdag av fra sitt embete som leder som president for det pavelige råd «Justitia et Pax», Rettferdighet og fred. Samtidig utnevnte paven den nåværende visepresidenten, den 70-årige erkebiskop François Xavier Nguyen Van Thuan, til hans etterfølger.

Etchegaray, som regnes som en av de mest profilerte personlighetene i den romerske kurien, beholder sitt verv som president for komiteen for Det hellige År, og er dermed ansvarlig for planleggingen av den katolske feiringen av årtusenskiftet. Samtidig forfremmet paven ham til den høyeste klasse av kardinaler, da han ble utnevnt til kardinalbiskop av Porto-Santa Rufina.

Kardinal Etchegaray ble 75 år den 25. september i fjor. I sitt embete ble han regnet som pavens «kriseminister» og spesialdiplomat, og mange har også betegnet ham som Vatikanets «verdensomreisende i menneskerettighetsspørsmål». I mange år har han på pavens oppdrag reist rundt på sonderingsoppdrag til brennpunkter og kriseområder i verden og de derværende kirkene. Han var som første representant i Roma i det kommunistiske Kina, han besøkte Kuba, Etiopia og det borgerkrigsherjede Angola. Han forhandlet i Vietnam og Liberia, og som første romerske kirkelige representant etter massakrene i 1994/95 formidlet han pavens solidaritet og hjelp til Rwanda. Den karismatiske kardinalen nevnes stadig som en mulig kandidat til paveembetet.

Etchegarays hovedtema var og er den katolske sosiallære, et tema som har preget tre pavelige encyklikaer med bistand fra Justitia et Pax. I Kirkens fremme av solidaritet, rettferdighet og subsidiaritet spiller problemet med utenlandsgjeld en spesiell rolle. Ved siden av teoretiske overlegninger har Etchegaray også hatt direkte kontakt med Verdensbanken og Valutafondet.

Nguyen ble født i Hue i 1928 og ble presteviet i 1953. Han ble bispeviet i 1967 og ble erkebiskop-koadjutor av Saigon, men ble fengslet etter den kommunistiske maktovertakelsen i 1975. Etter 13 år i fengsel ble han satt fri i 1989. Siden har han bodd i Roma, hvor han ble visepresident for Justitia et Pax i 1994. Han har besøkt Norge flere ganger.

Catholic World News/Kathpress 24. juni 1998; o: pe

av Webmaster publisert 28.06.1998, sist endret 28.06.1998 - 18:59