Protestantisk primas formaner Orange-ordenen

Dublin (KAP) - Den protestantiske irske primas, erkebiskop Robin Eames av Armagh, har oppfordret Orange-ordenen til å oppgi beleiringen av det katolske kvartalet i den nordirske byen Portadown. «Det som nå skjer i Drumcree er galt, og det som skjer i protestantismens navn, er galt», sa erkebiskopen søndag kveld i irsk kringkasting. Oranierne har nå uttrykt sin mening og må nå dra hjem, slik at de ansvarlige uten press kan søke å finne en løsning, krever Eames. Mordet på tre gutter i Ballymoney står i direkte sammenheng med demonstrasjonen i Drumcree, sier erkebiskopen, og la til at den protestantiske kirken fordømmer all vold på det skarpeste.

Erkebiskop Eames måtte innrømme at han ikke visste om demonstrantene ville høre på ham, men understreket at kirkens offisielle holdning var absolutt klar. Han appellerte inntrengende til alle sider om å komme frem til en varig løsning, for menneskene må leve sammen på denne øya, og de må finne måter som dette kan skje på. Men først må altså Oranierne gi opp sine protester.

Eames var dypt rystet over mordbrannen i Ballymoney, der de tre brødrene Richard (10), Mark (9) og Jason (7) Quinn omkom. «Jeg er selv far og bestefar, og mitt hjerte brast da jeg hørte nyheten», uttalte han. Som primas hadde han håpet å bidra til fred og forsoning og hjelpe til med å overvinne hatet. Overfor denne nye tragedien kan man imidlertid bare tilby menneskelig trøst og gi uttrykk for «det protestantiske samfunnets avsky», understreket han.

Også i selve Orange-ordenen kommer det nå kritiske røster. Selv den militante protestantiske presten Ian Paisley har kalt angrepet på Quinn-familien for «djevelsk», og den protestantiske presten William Bingham, kapellan for Orange-ordenen i Armagh-distriktet, oppfordret i en gudstjeneste ordenen til å gi opp sin protest. «En femten minutters parade ville være en verdiløs sier i skyggen av tre barnekister», sa han.

Kathpress 13. juli 1998, o: pe

av Webmaster publisert 14.07.1998, sist endret 14.07.1998 - 12:02