Samtidsmartyrer æres

London (KAP) - Den anglikanske kirken i England har reist et minnesmerke for kristne martyrer fra det 20. århundret. På den restaurerte vestfronten på Westminster Abbey i sentrum av London ble det satt opp statuer av ti trosvitner fra flere kristne konfesjoner. De ti nisjene har vært tomme siden 1600-tallet. Avdukelsen av statuene ble foretatt av dronning Elisabeth II og den anglikanske primas, erkebiskop George Carey av Canterbury.

Blant de avbildede martyrene er den amerikanske borgerrettsforkjemperen og baptistpredikanten Martin Luther King, den katolske erkebiskopen av San Salvador, Oscar Arnulfo Romero, som ble myrdet ved alteret, den hellige Maximilian Kolbe, katolsk polsk prest som ble myrdet i Auschwitz, og den protestantiske teologen og motstandskjemperen Dietrich Bonhoeffer, som også ble myrdet i nazistenes konsentrasjonsleire. Andre er den anglikanske erkebiskopen i Uganda, Janani Luwum, som ble drept under Idi Amin, den anglikanske misjonæren på Ny Guinea, Lucian Tapiedi, som ble myrdet av japanerne og den kinesiske baptistpastoren Wang Chi Ming, som gikk i døden for sin tro under den kinesiske kulturrevolusjonen.

Tre av de ærede martyrene er kvinner: Den presbyterianske misjonæren i Pakistan, Ester John, som ble skutt av en fanatisk muslim, den svarte afrikanske anglikaneren Manche Masemola, som ble drept av sine hedenske foreldre, og den hellige Elisabeth av Russland. Hun var storfyrstinne fra dynastiet Romanov og falt som offer for bolsjevikene. Hun er den hittil eneste helligkårede i den russisk-ortodokse kirken i dette århundret. Hun var en grandtante av prins Filip, hertug av Edinburgh og gift med dronning Elisabeth, som også deltok ved avdukingsseremonien.

Kathpress 13. juli 1998, o: pe

av Webmaster publisert 14.07.1998, sist endret 14.07.1998 - 12:02