Paven aksepterer invitasjonen

Vatikanet/Bucuresti (KAP)Lørdag 13. februar meddelte Vatikanets pressetalsmann, Joaquin Navarro-Valls, at paven har akseptert invitasjonen fra patriark Teocist i den rumensk-ortodokse kirke til å besøke landet. Dato og reiseplan for besøket er ennå ikke bestemt.

Kommentatorer går ut fra at besøket vil skje i november, men muligens allerede i første halvdel av mai. På bakgrunn av pavens helsetilstand blir nok besøket svært kort, ikke lengre enn 1-2 dager, og ikke i forbindelse med besøk i andre land. Det blir ganske sikkert også begrenset til hovedstaden Bucuresti. Dette blir pavens første besøk i et land hvor flertallet av befolkningen er ortodokse.

Under habsburgernes styre på 1600- og 1700 tallet i Transsilvania (Siebenbürgen) oppsto det der en gresk-katolsk kirke, men den ble i 1948 offisielt oppløst av de kommunistiske myndighetene og "gjenintegrert" i den ortodokse nasjonalkirken. I tiårene som fulgte kunne de "unierte" bare overleve under jorden, og først etter revolusjonen i 1989 kunne den gresk-katolske kirken igjen forlate "katakombene". Men i motsetning til i Vest-Ukraina vendte ikke flertallet i Romania tilbake til den unierte kirken. Selv om det ikke finnes noen detaljert statistikk, antas det at de fleste av de tidligere unierte og deres etterkommere har fortsatt i den ortodokse kirken også etter kommunismens fall.

Som i Ukraina har det etter revolusjonen vært en bitter strid mellom de ortodokse og de unierte, blant annet om de beslaglagte kirkene. I Romania ble det nylig inngått et kompromiss ved at de ortodokse ga avkall på de rundt 100 kirkene som de unierte har overtatt etter 1989. Først da ga den ortodokse synoden sin tillatelse til at patriarken inviterte paven. Både landets president Emil Constantinescu og Den katolske kirke i landet har for lengst invitert paven til Romania.

Kathpress 9., 13. og 14. februar 1999, VIS 15. februar 1999, CWN 4. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 16.02.1999, sist endret 16.02.1999 - 15:02