Matvarelagrene oppbrukt

Beijing (KI-KAP) - Matvarelagrene i Nord-Korea er langt på vei oppbrukt. Da en nye høst først kan bringes i hus i slutten av mai, står de sultende menneskene foran en "svært vanskelig vår", forteller koordinatoren for det internasjonale Caritas for Øst-Asia, den sveitsiske kvinnen Käthi Zellweger, i Beijing. Lagrene er tomme, og situasjonen vil tilspisse seg. Dessuten ligger det knapt nok snø, og det mangler også regn.

Menneskene drøyer maten med eikenøtter, stilkene av maiskolber og blader. Disse har liten næringsverdi og fører til mangelsykdommer, forteller Zellweger etter et besøk i Nord-Korea. Bøndene er svake, arbeider hardt, har ikke noe drivstoff til maskinene og setter derfor inn arbeidsdyr. De mangler gjødningsmidler og såkorn.

Den internasjonale hjelpen når bare 20% av de trengende. De siste ukene er det ført samtaler med andre hjelpeorganisasjoner om å styrke hjelpen til gravide og ammende mødre. På et sykehus så hun nyfødte som veide mindre enn to kilo, deres underernærte mødre hadde knapt lagt på seg under svangerskapet.

Hun bedømte det som positivt at det fantes endringer i landbruket og at flere ble prøvd ut. Bøndene har begynt også å sette poteter, og det finnes beredskap for å prøve ut forskjellige metoder. Hun hadde også merket en større åpenhet og større anstrengelser fra de nordkoreanske myndighetene på å søke løsninger.

Caritas er den av de organisasjonene som er uavhengige av regjeringen som driver det største hjelpeprogrammet i Nord-Korea. Organisasjonen brukte i 1998 5½ millioner dollar på hjelpearbeider, i år vil man bruke litt mer.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)