53 nye kors stilt opp i Auschwitz

Warszawa (KI/KAP/CWN) - Til tross for statlig forbud er det satt opp nye kors i nærheten av den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz. I følge polske nyhetsmeldinger fra tirsdag har "ukjente privatpersoner" satt opp 53 nye kors, slik at det totale antallet nå er oppe i 293. For kort tid siden ble det vedtatt en lov i Senatet i Polen for "Beskyttelse av minnesmerker og steder for martyrium". Loven sier at i en sone på 100 meter rundt tidligere konsentrasjonsleire kan ingenting bygges, og der kan det heller ikke finnes forsamlinger eller økonomisk virksomhet.

Loven må også behandles i andrekammeret Sejmaen før den er vedtatt. Når den trer i kraft, må de nesten 300 korsene ved Auschwitz fjernes. Bare det åtte meter høye korset til minne om pave Johannes Paul IIs besøk i 1979 får fortsatt stå.

Nasjonal-konservative katolikker har satt opp korsene de siste månedene til minne om de polske ofrene for nasjonalsosialismen. Jødiske organisasjoner og staten Israel har gjentatte ganger protestert mot aksjonen på et sted de betrakter som en jødisk kirkegård. Den polske regjeringen og landets biskoper har uttalt seg for fjerning av alle korsene unntatt pavekorset, som skal stå som et minnesmerke over alle katolikkene som også døde i Auschwitz.

Kathpress/Catholic World News 4. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 15.05.1999, sist endret 15.05.1999 - 20:13