Omstridt pavevelsignelse av omstridt politiker

Roma (KI/CWN) - Italienske øyenbryn har hevet seg etter at pave Johannes Paul II søndag velsignet en kontroversiell tidligere italiensk statsminister, og avisredaktører og politikere har kommentert det uvanlige offentlige tegnet på støtte.

Under saligkåringsseremonien for Padre Pio søndag den 2. mai kalte paven frem tidligere statsminister Guilio Andreotti for å få velsignelse og en pavelig bemerkning. Andreotti fortalte avisen Il Corriere della Serra på mandag at han var overrasket over tilkallingen, som kom gjennom en monsignore. Andre dignitærer som var til stede var den nåværende statsministeren, ekskommunisten Massimo D'Alema, president Oscar Luigi Scalfaro og senatslederen Nicola Mancino.

Bare to dager tidligere la anklagerne ned påstand om livsvarig fengsel for Andreotti i saken om mordet på en journalist, og andre anklagere prøver å dømme ham for mafia-relaterte anklager. Men Andreotti, som hver dag mottar Den hellige Kommunion, har ofte mottatt anerkjennelse fra Den hellige Far og Vatikanet. I januar mottok han en personlig hilsen fra pave Johannes Paul II på sin 80-årsdag. Han har også opptrådt offentlig sammen med kardinal Joseph Ratzinger, prefekt for Troslærekongregasjonen.

Selv om noen aviser hevdet at velsignelsen var en form for "offentlig absolusjon", sier Vatikanets talsmann, pater Ciro Benedettini at Den hellige Stol ikke blander seg inn i saker som er for retten. Han beskriver velsignelsen som "et tegn på solidaritet overfor en person som lider".

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 15.05.1999, sist endret 15.05.1999 - 20:13